16.6.2011

Arabian Lumoava Posliini

Olen aina oikeastaan ollut kiinnostunut vanhoista astioista ja posliinista. Ja jos niistä on Suomessa kiinnostunut, tarkoittaa se väistämättä Arabiaan törmäämistä ja piippuleimojen sun muiden auttavaa tunnistamista. Toistuvasti kuitenkin ongelmani on ollut se, että netistä ei vielä toistaiseksi löydy riittävästi tietoa, jos etsii jollekin tuntemattomalle mallille nimeä tai tekijää. Siispä ilahduin suuresti, kun kirjastossa törmäsin Arabian Lumoava Posliini -tietoteokseen viime vuodelta. Mikä mahtava (ja tyylikäs) infopläjäys täynnä toinen toistaan ihanampia astioiden kuvia! Suosittelen todellakin etsimään käsiin, jos on aiheesta kiinnostunut.  Ei tästäkään kaikkia mahdollisia Arabian tuottamia astioita löydy, mutta melko kattavan kokonaiskuvan se silti antaa, jos vaikka yhdessä Keräilijän Aarteet-kirjojen kanssa käyttää.

Oma käsitykseni posliiniastioiden estetiikasta on aina painottunut niiden väritykseen ja kuvituksiin -en ole niinkään itse astian muotoa kovin tarkastellut (toisin kuin lasi, jossa ihailen nimenomaan muotoja). Tämä kirja laittoi mukavasti pohtimaan myös posliinin muotokieltä ja esittelee hyvin esimerkiksi erilaiset kuppimallit, joihin on sitten aikojen saatossa lisätty erilaisia kuvioita.

Meillä on keittiössä nyt vanhemmasta Arabiasta käytössä kuvassa näkyvä Tavalliselta Mummolta peritty varsin yleinen sinivalko-astiasto. Sitä hankin lisääkin, jos tulee jossain vastaan. Kuvio ja väritys ovat käytännöllisiä ja mielestäni ajattomia -sopii myös mainiosti vanhan talon tunnelmaan ja vaaleansiniseen keittiöömme. Toinen erityinen suosikkimme on kuvassa näkyvä lautanen Raija Uosikkisen vihreällä Sampo-kuvioinnilla. Ostin juuri viime viikolla kaksi näitä lautasia ja haluaisin ehdottomasti lisää!

Kirjaa selaamalla tosin suosikkini eivät jää vain noihin kahteen, katsokaa vaikkapa näitä minua miellyttäviä painokuvia astioissa (ja kertokaapa kommenteissa, mistä sinä tykkäät eniten ja miksi?):
 
Richard Lindin CC-malli. Raija uosikkisen serikuvaa Louhi on käytetty 1969-74.

BT-erikoislautanen ja Kilta-kuppi BA. Serikuvana Raija Uosikkisen Riikinkukko 1961-66.
Serikuva Sylvia 1956.
Kaj Franckin malli NA, koristeena Raija Uosikkisen serikuva Rukinlapa.
 
Raija Uosikkisen kuparipainokoriste Ali 1965-74.
Raija Uosikkisen siirtokuva Jupiter 1960-luvulta.
Raija Uosikkisen serikuva Lumikukka 1961-66.

7 kommenttia:

carita kirjoitti...

"Lumikukka" olisi ihana juhlaan, pidin myös "riikinkukosta".. Oletko koskaan käynyt arabian tehtaalla siellä museossa? Me käytiin juuri tällä viikolla tehtaanmyymälässä ja olisin halunnut piipahtaa museon puolella, mutta se olisi ollut tuhoon tuomittu juttu väsyneiden lasten (puhumattakaan väsyneen miehen) kanssa.

SinikkaLeena kirjoitti...

Heh...lapset kyllä aina vielä jaksaa, mutta miehet, huh! :D En ole päässyt käymään, mutta voisin kyllä tehdä sinne pyhiinvaelluksen joskus. Ja ihan ilman muuta perhettä!

Puuhis kirjoitti...

tuttuakin tutumpi sini-raitainen mummoastiasto. Meiltäkin löytyy varastosta... Itse haluaisin yhtä 70-luvun retroa saada lisää, kun muutaman kupin löysin vanhempieni luota ja sain lahjoituksen...

Katja kirjoitti...

Sampo-lautasilta syötiin minun lapsuudessa mummon mökillä. Liekö enää lautaset tallessa. Ovat nimittäin kauniit.
Ali on tietysti yksi suosikki koska sitä on paljon omassa käytössä. Lisää on haussa koko ajan, mutta huutishintoja en ihan siitä raaski maksaa.

Kaisa Reetta kirjoitti...

Onpa todella tyylikkään näköinen ulkoasu tuolla kirjalla <3

Itsekin keräilen vanhoja astioita, varsinkin Arabiaa, tosi pienimuotoisesti vain.. Tällä hetkellä on menossa jo usean vuoden mittainen, hiljainen suvantovaihe. Sen verran paljon niitä innokaampina keräilykausina kerääntyi, että päätin jossakin vaiheessa ottaa astiat päivittäiseen käyttöön, pois kaappien periltä pölyyntymästä ja tilaa viemästä...

Raija Uosikkisen lumikukka tuo hyviä muistoja mieleen. Niistä juotiin juhlakaffeja mummolassa :)

pikkudidi kirjoitti...

Riikinkukosta tykkään eniten, varmaan juuri siksi kun on melko vahva kuviointi. Tuossa myös hyvä linkki Arabian astioiden koristeista kiinnostuneille http://arabia.kokoelma.fi/haku.aspx

Rouva Kukko kirjoitti...

Tuo Louhi on tosi kaunis. Ja mulle ainakin täysin tuntematon kuosi. Ah, noita jos sais! Mutta voivat olla aika hinnakkaita, kuten vanhat Arabiat yleensä.

Related Posts with Thumbnails