22.5.2011

Tunnista lisää Taimia (vol 2)!

Tunnistitte niin kivasti viimeksi taimiani(osa tosin vieläkin tunnistamatta siellä), että kuvasin nyt taas vähän lisää. Vinkatkaa, mikä kasvi voisi olla kyseessä. Tai teilatkaa arvauksiani, jos olen aivan hakoteillä!

Eli tässä tunnistettavia / vahvistettavia epäilyksiä (osa on uusia kuvia samoista kasveista kuin viimeksi):

1. Karvainen, hopeanhohtoinen taimi. Vain yksi koko pihassa, kuumassa, kuivassa multapenkissä. Ensimmäisessä kuvassa pari viikkoa sitten, toinen kuva tänään sama taimi. Ehdotettu nukkajäkkärää tai nukkapähkämöä?2.Keijunkukka, varma tieto.

3. Tämä ensimmäinen on tarha-alpi, siitä olen varma. Mutta mikä on tuo alempi -nyt näyttää hyvin samalta kuin tarha-alpi, mutta alkutaimi oli ruusunnupunnäköinen ja aivan erilainen kuin tällä yläkuvan tarha-alpilla. Veikattu maksaruohoa, mutta ei mielestäni ole se.

2 viikkoa sitten.

Nyt.
4. Peurankelloko se tämä joka paikan kasvaja on? Möhkälemäisiä lehdistöjä on pitkin nurmikkoa ja jopa hiekkatiellä. Ehdotettu myös puna-ailakkia ja ahdekaunokkia, itse kallistun näistä enemmän viimeisen kannalle.

2 viikkoa sitten

Nyt.

5. Syysasteriko?


6. Tämä pioni on talonpoikaispioni (eli tarhapioni, pihapioni).

2 viikkoa sitten.
Nyt kasvissa on pallonmuotoiset nuput, joista tulossa tummanpinkkejä kukkia.
7. Tämä akileijaksi, keijunkukaksi, ukonhatuksi ja vaikka miksi arvattu kasvi on levinnyt nyt joka kolkkaan pihamaalla. Kyseessä kulttuurikasvi keltamo, varma tieto.

 2 viikkoa sitten.

Nyt kukkii keltaisin kukin. Kukkien muoto vähän samanlainen kuin esimerkiksi rentukalla.


8. Ketohärkki tai valkohärkki. Kumpi?9. Mikäs se tämä kuivassa lähes juurettomana kasvava kalliokasvi on? Tarhatyräkki se ei ole, koska tyräkki kukkii jo. Tämä ei kai kuki ollenkaan. Lisäksi tyräkki kasvaa pystyyn, tämä luikertelee maata vasten. Ehdotettu kalliomaksaruohoa -tästäkään en ole ihan varma...?
10. Kuivassa mäntyjen alla kukkii nyt myös tämä kaunis hento kukka.Ja sehän on sammalleimu, varma tieto.
11. Onko tämä "jättiporkkana" rikkaruoho vai mikä?
12. Mikäs tämä ympäri pihaa maanpeittokasvina kasvava varsin kaunis "köynnösmäinen" kasvi on? Ehdotettu kevätkaihonkukkaa, mutta kun en muista tämän kukkineen ollenkaan viime kesänä!13. Tämän pienen perennan sain kaveriltani. Lehdet eivät kasva tuon korkeammaksi. Kukka on syvänpunaisen ja lilan sekoitus. Tämä on kai esikko, mutta onko sille jotain "alalajinimeä"?


14. Tämä nousee pionien ja "asterien" kanssa samasta penkistä. Huomattavasti myöhäisemmin tuli esiin kuin nuo edelliset kaverinsa. Kyseessä myrkyllinen mooseksenpalavapensas.

15. Nämä kaksi köynnöstä kasvavat talon verantaa vasten. Ensimmäinen on köynnöskuusama ja toinen mustakoiranköynnös.


9 kommenttia:

Kirsi kirjoitti...

Kuvassa nro 10 on sammalleimu.

Peppi kirjoitti...

10 olisin miekin tunnistanut sammalleimuksi. Joitain samannäköisiä kasvinalkuja löytyy meinkin pihasta. Mutta nimimuisti on onneton. PItää käydä kurkkimassa jos tänne tulis tunnistuksia :)

Mummo kirjoitti...

2. näyttää edelleen keijunkukalta :)
13. esikko on
15. alempi köynnös näyttää muratilta

Saila kirjoitti...

No johan pläjäyksen heitit :-D Ei vähä mitään. Yritetään. (Huh mikä savotta, jupisee)
1. vois olla joku nukkajäkkärä, tai nukkapähkämö
2. ehrottomasti on keijunkukka
3. alempi näyttää kaukasian- tai isomaksaruoholta, mutta vaikea sanoa kokeilematta lehtiä, niiden pitäis olla mehevät ja paksut ollakseen maksaruoho
4. höh, mulla on samaa ja mietin itsekin parhaillaan onko se puna-ailakkia vai ahdekaunokkia, tavallaan rikkaruohoja kumpikin vaikkakin kauniita
5. no idea
6. öö.. joku tarhapioni kai?
7. keltamo, itse asiassa kulttuurikasvi, ihmisten mukana Suomeen tullut, mutta minunkin pihalla hemmetinmoinen leviävä rikkaruoho
8. näyttää kovasti hopeahärkiltä
9. kalliomaksaruoholta näyttää
10. sammalleimu kuten yllä jo todettiin
11. ääh... joku kärsämö?
12. no idea
13. esikko
14. palavarakkaus? Mutta siinä ei ehkä ole noin kalju varsi, hmm.
15. eka on joku köynnöskuusama. Toinen vaikuttaa jotenkin joltakulta koisolta, mutta en ymmärrä mitä se voisi olla (lehdet näyttävät liian ohuilta muratiksi, mitä yllä veikattiin)

SinikkaLeena kirjoitti...

Kiitos kommenteistanne/vinkeistänne! Olen nyt päivittänyt postauksen teidän vinkkejenne avulla (+katsomalla sitten niiden kautta googlea). Mutta on siellä vieläkin arvattavaa!

SinikkaLeena kirjoitti...

Huomasittehan kaikki, että aiemmassa vastaavassa postauksessa on vielä joitain tunnistamattomia kasveja! http://37tuntia.blogspot.com/2011/05/tunnista-taimi.html

Anonyymi kirjoitti...

Kasvi 12 ei liene kevätkaihonkukka, tuollaisella lehdistöllä olisi kasvin pitänyt kukkia jo pari viikoa sitten.

Viimeinen on koiranköynnös, varma tieto.

Kissakoski

Saila kirjoitti...

Sen ekan postauksesi seiska on aikamoisen varmasti jokin päivänlilja. Tarkemmin tietää vasta kun se kukkii. Samoin tuosta köynnöskuusamasta, niillä on kaikilla melkein samanlaiset lehdet. Kesän loputtua olet jo paljon viisaampi! Kasvien tunnistus näin keväällä on tosi haastavaa.

Anonyymi kirjoitti...

8. ketohärkki, Cerastium arvense tai valkohärkki. Ovat aika saman näköisiä keskenään.

Related Posts with Thumbnails