2.5.2011

Kananhoitoa

 
Meidän kanat pääsivät pääsiäisenä ulkolaitumille.Nyt olemme kokeilleet myös vapaana ulkoilua. Ovat ihan hurjan innoissaan kaikesta mullasta ja ruohikossa samoilusta. Kukon onnenhetkiä oli, kun se löysi ihan itse maasta madon. Kädestä tulevat syömään myös matoja, kun se on sellaista herkkua, että voittaa jopa ujouden! Juuri käännettyä kasvimaata on mukava kuopsuttaa. Istutin eilen kukantaimia maahan, eikös siellä yksi kana käynyt nekin nyppimässä  ylös heti kun selkäni käänsin....Ihan täysin ilman valvontaa noita ei uskalla  jättää -tie kun kulkee aivan vieressä. Kissa sen sijaan kohtelee kanoja suoranaisella herkällä varoivaisuudella, kiertäen nätisti kaukaa.Koiraa emme päästä lähellekään!


 Talven kanat viettävät navetassa, jonka lämpötilan olisi hyvä olla hieman plussan puolella (vähintään siis). Meidän navetassa lämpö pysyy jotakuinkin nollassa ja hengissähän nuo näyttävät viime talvesta selvinneen. Veden sulana pitäminen osoittautui kuitenkin melko työlääksi projektiksi, joten parempi olisi, että tila olisi jo tästäkin syystä lämpimämpi.

Kanoilla on tulee olla aina tarjolla vettä. Meillä niille annetaan kerran päivässä ruoanjämiä (lähes mitä vaan voi antaa), kauraa ja kananrehua. Kesäpihalla ne syövät maasta kaikenlaisia toukkia, matoja, öttiäisiä ja esimerkiksi voikukanlehtiä. Lisäksi muninnan avittamiseksi on hyvä antaa kanankalkkia.

Kanat ovat meillä munineet vähän miten sattuu. Vanhin maatiaiskana ei ole muninut ollenkaan, ruskeat kanat sen sijaan välillä hyvinkin. Sitten ne taas välillä ovat pitäneet pitkiäkin "luovia munimattomuustaukoja", joiden syytä emme tiedä. Ruskeiden kanojemme munat ovat valtavia, painoltaan lähes kaksi kertaa kaupan munien kokoisia! 

Meidän kanoillamme on erillisellä "pöydällä" aukollisia vanerilaatikoita, jotka on täytetty oljella. Ja suurin osa munista osuu niihin -joskus munivat muuallekin. Munintalaatikoiden lisäksi kanoilla tulisi olla orsi tai parikin, sekä hiekkalaatikko. Kanalan pohjalla toimii hyvin esimerkiksi turve tai olki. Emme siivonneet kanan kakkoja turpeesta koko talven aikana -kun turvetta on riittävästi kakka sekoittuu siihen ja muodostaa pehkun, joka ei juurikaan haise ja jonka itse asiassa pitäisi jopa lämmittää tilaa (meidän navetta on tähän kyllä liian iso).

Kanat ovat melko helppoja eläimiä pidettäväksi, kun eivät vaadi mitään kovin kummoisia hoitojuttuja, paitsi ruoan (sarjassamme kissa, koira, kanit helpoimpia). Itse kuitenkin olemme suunnitelleet jatkossa ehkä pitävämme kanoja vain kesäisin -talvella noista ei ole kylmässä navetassa iloa meille, eikä meistä sen koommin kanoille. Itse en tunnu kiintyvän näihin mulkosilmäisiin otuksiin samalla tavalla kuin karvaisiin lemmikkeihin, joten pataan laittaminen syksyllä ei tunnu pahalta ajatukselta (etenkin kun satun tietämään, miltä tuore kana maistuu, slurps). Hauskoja nämä toki ovat seurata, mutta eivät minulle lemmikkejä samalla tavalla kuin muut.

Aiemmissa kanapostauksissani löytyy navetan sisäkuvia ja kirjavinkkiä, jos olet kiinnostunut aiheesta! Rollaa alas ja tuolta oikeasta reunasta hakusanoista valitse "kanat".

5 kommenttia:

piipadoo kirjoitti...

Mutta kyllä sitä kanojen riemua ulkosalla seuratessa aina miettii, miten paljon parempi kanan on olla siellä kuin häkissä!

-Paula

Mari kirjoitti...

Hyvä postaus, kiitos! Mies on meillä sanonut, että otetaan kanoja kesäksi ja syksyllä pataan. Olenkin miettinyt miten niihin kiintyy... Jokatapauksessa hauskoja otuksia :)

Krista kirjoitti...

Kanat on vaan niin hauskoja, hieman tyhmiä mutta hauskoja. =D

Infrapunalämppäreillä saa ymmärtääkseni muutaman kanan hyvin lämmitettyä talvella, se ei tosin pidä vesikuppia sulana. ;)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Mukava lukea sun kananhoidosta, niin vieraasta asiasta minulle. Kiitos mielenkiintoisesta blogista.

SinikkaLeena kirjoitti...

piipadoo: se on kyllä totta! nuokin oikein odottavat nyt häkin ovella, että kuka tulisi päästämään ne vapaaksi.

Mari: Kiva, jos oli hyötyä!

Koo: Me mietittiin sitä lamppua, mutta ei koettu meidän navettaan hyväksi. Oli meillä kovilla pakkasilla sisätilanlämmitin käytössä.

Laura: Kiitos itsellesi. Kiva, jos kiinnostaa!

Related Posts with Thumbnails