11.3.2011

Tuhat ja Yksi Yötä

Nukkuminen on erikoinen asia. Aamulla ja päivällä se on parasta, mitä voin kuvitella. Illalla ja yöllä se on silkkaa ajanhukkaa. Olen yöihminen -väärässä yhteiskunnassa. Onneksi netti on auki 37 tuntia vuorokaudessa, sopii minulle hyvin.

Sivistyksessäni on ollut aina valtava korkeakulttuurin mentävä aukko, ehkä siksi että korkeakulttuuria ei tarjota kuin "ihmisten aikaan".... En ole käynyt oopperassa, baletissa tai sinfoniaorkesterin konsertissa. En ole lukenut mitään kirjallisuuden klassikkoteoksiakaan, vaikka sitä voisi hyvin harrastaa öisinkin -Mika Waltaria aloitin kerran ja kuolin tylsyyteen, muihin en ole sen jälkeen juuri uskaltanut kajotakaan. Tuhannen ja Yhden Yön Tarinoiden  edes voisi kuvitella sopivan minulle, mutta sitäkään en ole koskaan edes selannut. Toistaiseksi.

Nyt on nimittäin tuuli kääntynyt. Kävimme töiden puitteissa keskiviikkona Lahden Sinfoniaorkesterin konsertissa "Seherazade". Kyseessä on Rimski-Korsakovin Tuhannen ja Yhden yön tarinoihin perustuva sävellys, joka kertoo lumoavasta Seherazadesta, hänen uskomattomista tarinoistaan ja lopulta myös kuoleman voittavasta rakkaudesta. Tässä esityksessä oli sinfoniaorkesterin lisäksi mukana balettiopiston tanssijoita, jotka omalta osaltaan auttoivat tarinan tulkinnassa. Pääosan esittäjä oli todella vakuuttava ja karismaattinen nainen ja ennen kaikkea esitys kokonaisuutena hyvin tyylikäs. Olin erittäin iloinen tästä kokemuksesta, sekä baletin että sinfoniaorkesterin osalta. Suosittelen ehdottomasti, jos saatte joskus mahdollisuuden esityksen näkemiseen/kuulemiseen! Disneyn Aladdin ei ehkä tällä kertaa yllä vaikuttavuudessaan ihan samalle tasolle....(no joo, painivat tietysti aivan eri sarjoissa:D)

Konsertin jälkeen etsin netistä kaiken mahdollisen tiedon Seherazadesta, josta en ollut aiemmin kuullutkaan. Karismaattinen, historian naissankari, todella kiehtova. Aion hankkia piakkoin käsiini Tuhannen ja Yhden yön tarinat ja uskon, että lukukokemuksesta tulee hyvä, jollei jopa erinomainen!

13 kommenttia:

Auli kirjoitti...

Minä muistan, että joskus nuorena kun asuin vielä kotona me luettiin ääneen tuhannen ja yhden yön tarinoita. Sellainen touhu tuntuu tänä päivänä hassulta. En tiedä onko sellainen missään enää yleistä. Muistan,että tarinat oli kiehtovia. Suosittelen siis kirjaa sinulle ja siihen voisin itsekin palata uudestaan.

Sara kirjoitti...

Se Rimski-Korsakovin Seherazade on aivan ihana! Muistan lukioaikoina kuunnelleeni sitä paljonkin. Nim. Klasari-tausta

carita kirjoitti...

En tiedä noista tarinoista, mutta yöllä mielellään nukkuisin. Viime yön olen "nukkunut" 20 minuutin pätkissä lastenhuoneen pirun kylmällä lattialla. Pieni herramme on samoilla linjoilla sun kanssa tosta yöllä nukkumisesta.. Ehkä annan ens yötä varten Waltaria sänkyyn mukaan, mulla on samanlainen lukukokemus siitä! Tai ehkä äänikirjana noin pienelle lukutaidottomalle?

Sude kirjoitti...

Vaikken koskaan ole ollut oopperassa tai baletissa, tuon minäkin haluaisin nähdä. Seherazade on ollut todella kiinnostava nainen. Olisin halunnut aikoinaan antaa puoli-turkkilaiselle tyttärelleni nimem Seherazade, mutta isänsä ei hyväksynyt. Niimpä hänestä tuli arkisempi Cern Emine :)
Yökukkujia täälläkin ollaan. Viretaso alkaa nousta vasta ilta 9:n jälkeen ja yöllä jaksaisi tehdä vaikka minkälaista suursiivousta. Pitäisköhän meidän muuttaa toiselle puolelle maapalloa, että oltaisiin "normaaleja" :)

Niinu kirjoitti...

Tää kommentointi on tosi rasittavaa kun bloggeri takkuaa...mutta yritetään uudestaan. Piti sanomani että ystävämme soittaa Lahden sinfoniaorkesterissa ja ilahtuu varmasti kehuista. Me emme ole käyneet muissa kuin Panssarisoitto kunnan ja rockopiston konserteissa...eikä teatterissakaan ole tullut käytyä muutamaan vuoteen, vaikka kulttuurin harrastaminen on yksi elämän suoloista! Waltaria en silti aio lukea;)

Hanna @ AsuntoDelSol kirjoitti...

Eikö teidän lukiossa pakotettu lukemaan Seitsemän veljestä? Meillä pakotettiin. Mä pääsin sivulle 13 ja menin itkemään äikänmaikalle, että mä en pysty, mä en ymmärrä tätä kieltä, mua ei kiinnosta tää, tää on kauheeta! Sain vaihdettua sen Sinuheen ja se oli kyllä hyvä!

Kokox kirjoitti...

Pitäisköhän edes kerran kokeilla kokonaista klassistakonserttia tai vaikka oopperaa? Kuuntelen paljon kokonaisuuksista poimittuja "klassisia helmiä". Ovatko ne parhaiden palojen välitilat niin karseita, ettei niitä siksi soiteta? Pitäiskö siellä sitten sinnitellä loppuun asti vain, koska tuli ne hemmetin kalliit liput hommattua? Ja ei hän mulla ole oopperaan sopivia vaatteitakaan =)

Oisko Tuhat ja yksi yötä muuten kiva MaMa-haasteen aihe?

minna kirjoitti...

Kokox: harvoin kuuntelen klassista itse, mutta pari kertaa olen käynyt Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa ja ollut vaikuttunut. Kaikki se soittimien määrä livenä on jotenkin ihan eri kuin levyltä. Kannattaa kokeilla! Eikä sinne oopperaan tarvitse iltapuvussa mennä, jos jotain vähän siistimpää kuin villapaita löytyy niin siitä vaan! Tai vaikka sit siinä villapaidassa :)

SinikkaLeena kirjoitti...

Auli: Varmaan nykyään aika harvinaista, ikävä kyllä! Itse asiassa jopa lapsille luetaan nykyään harmillisen vähän:( Meillä luetaan joka ilta iltasatu -muuten lapset hermostuu:D

Sara: Mä en ole paljoa klassista harrastanut, joten en pelkkää musiikkia sinänsä osannut arvioida. Mutta kauniisti se ainakin baletin kanssa soi!

Carita: hih...meillä on ollut aina lapsia, jotka nukkuvat yöt läpeensä, vaikka periaatteessa olisin voinut valvoakin niiden kanssa:D Lohduttavaa, eikö? Mutta Waltaria...suosittelen...

Sude: Olipa hauskaa, että "tunnet" Seherazaden. Onkohan siitä tehty elokuvia?

Niinu: Kiitokset vaan ystävällesi, laita palaute eteenpäin! On erittäin mukavaa, että lapsille tarjotaan tuollaista! Mielestäni tota voisi tarjota kyllä myös korkeakulttuuriin tottumattomille aikuisille -olisi sellainen pehmeä tutustuminen.

Lehdokki: meillä sai valita. Valitsin sen perkuleen Waltarin. Luin myös Tristanin ja Isolden kyllä, se ei ollut huono.

Kokox: Erittäin hauska MaMan aiheidea! eipä tullut mieleen. Hmm, pistetään korvaan muhimaan!
Mutta tätä teosta voin kyllä suositella ensikertalaiselle (lue edeltä kommenttini Niinulle)-harmi etteivät ne taida tarjota sitä enää:(

minna: totta että soittimet soi kyllä uskomattomasti yhdessä. Ja tuollaisten salien akustiikka on jo niin mieletön, että vähintään kerran pitäisi se kokea. lahden Sibelius-talo oli muutenkin arkkitehtuuriltaan vaikuttava!

kati kirjoitti...

Hei Leena!

Kiitokset tervetulotoivotuksista ja samanmoiset myös sinulle.
Ihastuin blogisi vessankorjaus-urakkaan niin että välttämättömältä tuntui päästä seuraamaan tätä myöhemminkin. Haasteeseen tulen varmasti tutustumaan ja ehkä jopa siihen jotain räpeltämään, jahka tässä ehtii.

Kivoja loskakelejä sinne, niitä kun on tässä näköjään tarjolla :)

SinikkaLeena kirjoitti...

Kati: vessasta tulee vielä postauksia, kunhan saan aikaiseksi. kustannuslaskelmia, kokemuksia ja kuvia viimeistelystä:)

Mx? kirjoitti...

Alaluokilla opettaja luetutti Tuhannen ja yhden yön tarinoita, lopuksi hän kuulusteli jokaiselta luetusta kappaleesta. Olin kyllä lukenut joka sanan, mutta koskaan en lukemaani ymmärtänyt. Muistan vieläkin kauhun tunteen, kun kirjat otettiin esille luokan takana olevasta lasivitiriitistä!
Siksi varmaan kirjoja en vieläkään lue kovin mielelläni.
Jokunen vuosi sitten hankin tuon Tuhannen ja yhden yön tarinat-kirja tarkoituksenani oikeasti lukea, mitä olin nuorena lukenut! Vaan muutamaan kappaleeseen jäi,
vieläkin teksti oli mahdotonta ymmärtää.
Mahtaisikohan Lahden konsertti avata vihdoinkin silmäni (ja aivosoluni) ymmärtämään :)


Tämä on ihana blogi, monenlaista kivaa olen täältä löytänyt :)

SinikkaLeena kirjoitti...

Miiwi: Kiitos, jos tykkäät! Monenlaista kyllä on -keskittymishäiriöinen ja maailman uteliain eläjä kun olen:D

Opettajien kootut mokat top 10:een menee ehdottomasti se, että laitetaan lapset lukemaan aikuisten kirjoja. Sitä käsittääkseni tuo kirja nimenomaan nimittäin on! Vaikka jossain kyllä luki, että kirjaa on siistitty alkuperäisestä raakuudestaan ja seksistisyydestään juuri lapsille kohdistamisen vuoksi.Minut tuo Lahden konsertti sai innostumaan nimenomaan kirjan kehyskertomuksesta, ei niinkään niistä varsinaisista tarinoista.

Related Posts with Thumbnails