12.3.2011

The Housewife

Oma-aloitteiset lapset ovat mukava asia. Hehän siivoavatkin itse. Oma-aloitteisilta lapsilta tosin tulee HIEMAN enemmän myös sotkua kuin olisi toivottavaa. Ja imurin letku on täynnä tukkivia pahvin palasia...

Itse inhoan kotitöitä. INHOAN. Niin paljon, että minun on vaikea saada itseni motivoitua niiden tekemiseen. Keksin aina kaikenlaista muuta ja sitten siivous, kokkaus ja siivous -hupsista vaan- unohtuvat. Tämä on hankala seikka siinä mielessä, etten voi sietää sotkuista kotia. Kotimme on  kuitenkin yleensä aina sotkuinen, joten yleensä en voi siis sietää kotiamme.

Pyykinpesu on ainoa kotityö, josta pidän. On mukavaa lajitella pyykit rauhassa ja keskittyen ennen pesua koneellisiin, ripustella niitä kuivumaan kepeässä kesätuulessa puuvillahame hulmuten ja kerätä siroilla punatuilla kynsillä ihanan tuoksuisina pyykkikoriin. Tykkäämiseni ei tosin jaksa ihan siihen asti, että saisin puhtaat pyykit aina kaappiinkin...Siinä vaiheessa minulla on purrut kynnet, liian kireät housut ja lapset tappelevat.

Nyt remontin jälkeen talvisestakin pyykinpesusta on tullut hauskaa, koska pyykkejä ei tarvitse levitellä enää märkinä ympäri taloa kuivumaan. Meillähän on joka äidin kulutusunelma, KUIVAUSRUMPU! Oikeasti kätevä vehje. Niin kätevä, etten välitä ekologisen jalanjälkeni mammuttimaisesta kasvamisesta. Pyykit kuivuu hyvin, tulee koneesta ulos pehmeinä ja sileinä ja tuoksuvat hyvälle!

Tähän asti olen toiminut kuivausrummun kanssa varsin kokeellisesti. Olen kuivannut rummussa lähes kaiken pestyn, lapsia ja lemmikkejä lukuun ottamatta. Olen pilannut vain hyvin vähän vaatteita. Pyykinpesussahan on kolme "tosiäidin salaisuutta" (joista kaksi ensimmäistä onneksi hieman taas kutistavat sitä äsken mainittua jalanjälkeäni):

1. Pesuainetta riittää noin puolet pesuainepakkauksen suosituksesta.
2. Juuri mikään vaate ei tarvitse peseytyäkseen koneen antamaa maksimipesuaikaa, vaan sen voi säätää vähintään -30% pienemmäksi.
3. Kuivausrumpuun voi hyvin laittaa suurimman osan vaatteista, joissa on rumpukuivauksen kieltomerkki.

Mutta kokemukseni viimeisestä on hyvin lyhyt. Siksipä pyydänkin teidän apuanne hyvät lukijat ja kodin hengettäret, joilla ehkä on pidempi kokemus kuivausrummun käytöstä:

Minkä laittamista rumpuun kannattaisi oikeasti välttää?
Elastaania ei suositella rumpuun, entäs vaatteet, joissa on kuminauha? Mitenkäs sukat ja pikkuhousut?
Laitatteko rumpuun  rintaliivejä?
Minkä muun vinkin voisit aloittelijalle kokemuksen syvällä rintaäänellä karjaista?

Kiitos vastauksista jo etukäteen!

ps. Olisi hienoa olla housewife. Se on aivan eri asia kuin kotiäiti, jota en todellakaan haluaisi olla.


6 kommenttia:

tupun tupa kirjoitti...

NO, kerron tässä omat mokani eli kimalle paita meni kerran kuivausrumpuun muiden pyykkien kanssa ja niinpä sain heitellä miesten kalsarit ja muut vaatteet suoraan uusinta pyykkiin ja osan roskiin :((
Sit teho äitinä olen kerran vahingossa laittanut wc-kumipohjaisen maton joka meni roskii.
Näin meillä:))

SinikkaLeena kirjoitti...

Tupu: Kumipohjaisen maton pilaaminen onnistuu jo pelkällä pesukoneellakin...T.nm. kokemusta on:P

Susanna kirjoitti...

Minustakin olisi ihanaa olla housewife.

Kuivausrummut ovat minulle niin vieraita asioita, etten osaa kommentoida siihen, mutta voi miten ´mukabvaa lukea, että joku muukin vihaa kotitöitä. Minulle riittää, että tavarat ovat paikoillaan (paitsi työhuoneessa ei tarvitse), mutta kaikki tahrat, pölyt ja roiskeet eivät haittaa minua yhtään. Sulo taas vihaa niitä. Tiskaaminen on kaikista karmeinta hommaa. Aika-ajoin yritän hikiväkisin keksiä, mihin meille saisi tiskikoneen mahtumaan, mutta ei se vaan mahdu.

Suvi kirjoitti...

Kuivausrumpuun voi laittaa mitä vaan! Laitan sinne kaikki alusvaatteet rintisikoita myöten. Kumia sisältävät tuotteet, kuten ne wc-matot, kuivatan muualla.

En tosin voi kuvailla itseäni sanalla housewife tai kotiäiti. Olen huolimaton äiti :) ... Laitan rakkaat juoksutrikoonikin huuhteluaineen kera pesukoneeseen ja kuivatan nekin rummussa. Se on vaan niin kätevää!

Eikä suurempia tuhoja ole tullut tehtyä. Muutamat villapaidat olen kutistanut pesukoneessa (kuka sitä käsinpesulappua ehtii katsoa?). Mutta siihen ei siis kuivausrummulla ole ollut osaa eikä arpaa.

Marika kirjoitti...

Liityn joukkoon ja tunnustan myöskin inhoavani kotitöitä. Paitsi ruuanlaittoa ja leivontaa. Imurointi, pölyjen pyyhintä ja luutuaminen on ihan vihonviimeistä hommaa, koska parin päivän päästä ei edes huomaa että niitä olisi tehty (koska meillä on kaksi tosi paljon karvoittavaa kissaa ja kaksi sottaavaa ihmistä ;) Aika ajoin tosin tykkään kaappien siivouksesta, siinä saa näkyvää aikaiseksi, työ ei tunnu turhalta.

Itse en jumppatrikoita, villaneuleita enkä hienoimpia alusvaatteita rumpuun laita, mutta muuten kyllä kaikki menee. Eikä mikään ole vielä mennyt piloille... paitsi mullakin pari neuletta huopunut pesukoneessa, mutta olen sitä mieltä että jos vaate ei kestä konepesua niin se saakin mennä piloille :D

Peanut kirjoitti...

Sukat ja pikkarit päätyvät rumpuun. Sukkahousutkin varmaan kestävät, mutta itse pelkään niiden kutistuvan liikaa. Venytään niitä aina pesun jälkeen ja laitan narulle. Painokuvallisten vaatteiden rumpukuivausta vältän myös, kuva kuluu nopeammin.

Hiphei, noudatan kaikkia kolmea kohtaa listassa :)

Related Posts with Thumbnails