22.2.2011

Allas ja Allaskaappi

Altaamme ja Allaskaappimme tarina, olkaa hyvät. Yleisön pyynnöstä.

Oli kaunis ja kuuma kesä Itä-Uusmaalaisella Näyttämöllä. Piha kuivui samaa tahtia kuin näyttelijät ruskettuivat. Grilli lauloi. Rumien, muovisten ja harvinaisen huterien puutarhakalusteiden seuraksi tarvittiin jotain hieman tukevampaa tarjoilupöydäksi. Tavallisen Poika kipaisi ehtymättömälle varastollemme Navetan Vintille ja kantoi sieltä mukanaan pöydän: xzäärimmäisen likaisen ja varsin huonokuntoisenkin -mutta tukevan. 


Pöytä palveli mukisematta, kuten wanhoilla huonekaluilla on tapana. Kantoi kanansiivet ja vartaat horjumatta Näyttämön esiintyjille ja katsojillekin. Jossain vaiheessa kuitenkin pöytä ilmoitti kuiskaten: "Kyllä minusta olisi muuhunkin". Vaatimattomuus katosi, grillipöytä oli kuollut.

Alkoi helteinen hiomisprosessi. Tavallisen Tyttö ilahdutti sisarensa kanssa ohikulkevia motoristeja rehevät muodot pieniin bikineihin verhottuna. Kuuma-Kalle (kuumailmapuhallin, jolla on osuva nimi) soi, maalipinta hälveni ja katosi vähitellen kokonaan samaa tahtia ihokarvojen kanssa (maalinpoistoaine, tiedättehän...). Lisää kunnostusprojektista voi lukea alkuperäisestä postauksesta.

Helteisten päivien jälkeen kaappi sai kurjan kohtalon. Into hiipui, lämpö väheni ja kaappi hylättiin polttopuuvarastoon odottamaan parempia aikoja. Kaapille kävi niin kuin emännällekin: syksyn kosteat ja kylmät tuulet turvottivat muodot ja kadottivat sirouden.

Tuli pimeä ja kostea lokakuu. Näyttämölle ei riittänyt ympärillä suhisevat sateet, vaan lämminvesivaraajan oli tarve alkaa vuotaa. Päästiin vuosikymmenen remonttiin, joka veikin sitten muutaman päivän, viikon, kuukauden...

Talvi kietoi Näyttämön vaippaansa (vaippa lumihanki oli kirjaimellisesti -koska perheen miesväki kävi kuseskelemassa pitkin hankia). Tulevaan WC-tilaan tarvittiin allaskaappia. Alusta alkaen oli päivänselvää, että meidän vessaamme ei tule lastuovista valkoista parikaappia tai edes mitään sen tyylikkäämpiä sukulaisia. Hiottu grillipöytä alkoi muistutella olemassaolostaan, allaskaappi oli syntynyt! Vähitellen kylpyhuoneen väri- ja tyylimaailma alkoi selkiintyä. Kaappi raahattiin sisälle kuivumaan ja odottelemaan maalipintaansa. Pöytä kuivui ja hoikentui uuden vuoden lupausten jälkeen -emännällä tie ei ollut ihan yhtä ruusuinen....
 
 
Ja niin valui lopulta Taikaa ylle (Tikkurilan Taika-lasyyri)! Tavallisen Tytöllä meinasi sormi mennä suuhun maalatessa -kimalteleva helmiäislasyyri oli erittäin herkkää siveltimenvedoille ja maalaustilan valaistus valoine ja varjoineen teki pinnasta vaihtelevasti erilaisen (välillä huonon, välillä vielä huonomman) eri suunnista katsellen. Mutta sammalenvihreä kaapista tuli.


Allaskaappiin valikoitui ajan myötä alumiininen pesuallas ja Netraudasta tilattu kaksiotehana. Niistä aiempi postaus täällä. Kylppärin urakoitsija teki alumiinialtaaseen pohjareiän ja allaskaappiin sahattiin altaan menevä aukko.Muutama reikä vielä lisää ja Putkimies hoiti loput hommansa vaietulla ammattitaidolla: putket paikalleen ja vesi valumaan (jatkuvasti ottaen huomioon pakkaset ja putkiemme taipumuksen jäätymiseen).

Ja nyt kelpaa kuulkaas kevään korvalla esitellä! Wanhassa kaappiraiskassa oli komeat vetimet, jotka olisivat vielä vallan hyvin voineet palvella vuosikymmeniä eteenkinpäin, mutta päädyimme silti ne vaihtamaan uusiin, sillä vastapäisellä seinällä oleva kodinhoitokaapisto sai siten samanlaiset vetimet ja tyylillinen kokonaisuus säilyy paremmin. Wanhat vetimet voi käyttää nyt sitten johonkin toiseen restaurointikohteeseen. Kaappi sai arvoisensa lopun (alun? uuden vaiheen?) ja me olemme tyytyväisiä. Kokonaisuus sopii hienosti kylppäriin ja vaikuttaisi toimivankin tarpeiden mukaisesti.


24 kommenttia:

maria kirjoitti...

Kyllä kannatti kaapista tuli superhieno! Vieläkö siellä sairastetaan? Uskomatonta millainen määrä ihmisiä tuntuu olevan kipeänä, mulla eka vähän parempi päivä menossa (:

Peanut kirjoitti...

Kaapin matka tuohon pisteeseen tuskin on hymyilyttänyt koko ajan, mutta itse naureskelin makeasti siitä lukiessani. Hauska postaus ja kaunis lopputulos!

Sara kirjoitti...

Komia on kaappi!

minna kirjoitti...

Hieno!

marimeri kirjoitti...

Jopa kaappi teki muodonmuutoksen,
Kyllä kannatti !
Upea !

Suvi kirjoitti...

Aivan upea ilmestys!
Allekirjoittanut tahtoisi tehdä saman omalle vanhalle patakaapilleen, mutta isäntä ei anna lupaa. Mutta kyllä siitä vielä jotain tulee :)
Tosi upea väri ja vetimet!

Unknown kirjoitti...

Kaapin uusi elämä! Hieno lopputulos ja kivan värinen. Katselin muuten viimeksi tänään noita teidän vessan tapetteja vähän eri sävyisenä... siinä on myös yksi kiva tapettimalli, joka harkinnassa meille.

Kaisa Reetta kirjoitti...

Kaappi on kokenut upean muodonmuutoksen :)

Hipsu kirjoitti...

Mahtava postaus, kiitos! :)

Siru kirjoitti...

Hauska postaus:) Ja voi! kyllä varmasti kaappi ja emäntäkin hyrisee tyytyväisyydestä. Kaunis muodonmuutos. Pitkää uutta elämää!

Katja kirjoitti...

Voi että tykkään tuosta altaasta. Sopii hyvin kaappiin joka on melkoisen hieno!

SinikkaLeena kirjoitti...

maria: kiitos. räkää pää täynnä, mutta huonoin onneksi ohi!

peanut: toivottavasti saat iloa blogista jatkossakin!:D

Suvi: Miksikäs se isäntä niin tiukkis on?:/

Anne: Oon tyytyväinen tapettivalintaan. Ei ole liian raju, mutta silti elävä. Tykkäsin eniten siitä turkoosista, mutta Teemulle se ei kelvannut. Punaistakin mietittiin.

Ja kaikille muillekin KEHUISTA KIITOS! Oon aikas ylpeä:)

Ceraci kirjoitti...

Hienon uuden elämän sai tuo kaappi!

Juuri tällaisia postauksia lukiessa alkaa harmittaa, että ei asu omassa talossa, että voisi alkaa sisustaa. Vuokralla se kun on vain rahan/ajan/vaivan tuhlaamista.

Susanna kirjoitti...

Kiitos tästä! Ja sitä paitsi niin hauskasti kirjoitettu, että monessa kohtaa nauroin ääneen!

Kaappi ja allas ovat niin upee yhdistelmä, että minun on ihan turhaa edes yrittää keksiä ylistyssanoja - ei mitkään sanat riitä!

Susanna kirjoitti...

Ja pahoittelen: aion ehdottomasti varastaa idean. Meilläkin on vastaava kaappi tuolla pihalla. Vielä en tiedä, tuleeko meille joskus kylppäriremppaa, vai ehtiikö kesäkeittiöprojekti ensin, mutta jompaan kumpaan minä tuommoisen teen.

Marja-Leena kirjoitti...

Kaunis kaappi. Kaunismuotoiset jalat. Vaikka kamarin kaapiksi asti...

Henni kirjoitti...

Tosi hieno, upea! Jos ikinä tulee mahdolliseksi haluaisin varastaa idean :)

carita kirjoitti...

Tosi kaunis tuli. Näin aamun varhaisina tunteina kävin läpi tuota teidän remonttihistoriaa muutenkin, kun en ollut siihen aiemmin tutustunut. Kivoja ja KAUNIITA ratkaisuja. Onnittelut myös sisävessalle ja lämpimälle vedelle..melkoisia selviytyjiä olette koko porukka, ja ansaitsisittekin jonkinlaisen survival-mitalin kotikunnasta!

carita kirjoitti...

Lisäys vielä: Olisi mielenkiintoista lukea myöhemmin, miten materiaali ym. ratkaisut ovat toimineet käytännössä, eli tyyliin olisko sittenkin pitänyt valita se toinen vaihtoehto niistä kahdesta. Eri rakennusprojekteista kun usein kuulee, että "toi ei nyt sitten ollutkaan ollenkaan toimiva ratkaisu". Enkä heitä tätä ideaa ilmoille siksi, että saisin täällä naureskella ivalliseen sävyyn epäonnistuneista ratkaisuista, vaan koska nuo projektit todella kiinnostavat..myös sitten kun ne on otettu mukaan arkielämään.

SinikkaLeena kirjoitti...

Ceraci: ymmärrän hyvin. Tämähän on meille vasta ensimmäinen oma koti ja kyllä laittamiseen paneutuu ihan eri tavalla kuin vuokrakämpissä. Tosin pitää kyllä tunnustaa, etten missään vaiheessa tajunnut ajatella, kuinka paljon myös pakollista ja ei-aina-niin-mukavaa työtä oma talo teettää!

Susanna: kiitos. Mutta onhan näitä allaskaappeja toki ennenkin nähty, joten senkun vaan tekemään -ideani ei ole minullakaan oma, vaan jostain napattu!

Marja-L ja Henni: kiitos!

Carita: On tää ollut aika rankkaa, mitä sitä valehtelemaan. Joillain sujuisi paremmin -mulla otti tosi koville. Lisänä on muutama muukin rasite vielä remontin lisäksi, jotka tuovat haastetta ihan normielämään muutenkin:( Mutta nyt on tuo taas ohi ja kelpaa iloita!
Juu, kiitos aihetoiveesta. Olen ajatellutkin sellaista. Nyt on jo huomattu vuoden sisäisistä remonteista vaikka mitä, mikä ei toimi!:D

JaanaElina kirjoitti...

Upea kaappi.Hienosti toteutettu.Tuo allas kiehtoo nyt meikäläistä.Ja hana.

Norppa kirjoitti...

Samaahan täältä huudellaan kuin muutkin; lopputulos on hieno ja varmasti tuottaa paljon iloa vaikka urakka itsessään on varmasti ollut haasteellinen.

hiphei.vuodatus.net kirjoitti...

mielettömän ihana!

Jenny kirjoitti...

VAU!!! Varastaa aion kyllä minäkin idean. Kylppäriimme on tarkoitus remontin yhteydessä (sitten joskus vuonna 2050) saada tuplaleveä allastaso kahdella altaalla. Joku vanha senkki olisi juuri omiaan. Mistähän sitä sitten kaksi samanlaista vatia keksisi, se onkin toinen juttu.

Related Posts with Thumbnails