3.1.2011

Remppa-extra

Minulta on pyydetty lisäkuvia kylpyhuoneremontista, joten tässä nyt tulee joitain toisesta kamerasta (alahirsien vaihdosta harkoiksi). Kirjoitin tähän remppa-aiheista tiivistelmää ja lisäinfoa sitä kaipaaville. Remontin kustannuksista teen yhteenvedon helmikuussa, kun olemme toivon mukaan täysin valmiita. Myös sisustuksen ja viimeistelyn käsittelen myöhemmin, kunhan siihen vaiheeseen oikeasti päästään.

LÄHTÖTILANNE

Kylpyhuoneen lähtötilannehan oli 9 neliön tila, joka oli jaettu vessaksi, saunaksi ja yhdistetyksi kylpyhuoneeksi-kodinhoitotilaksi. Tässä viimeisessä oli ovi ja vessassa ikkuna. Tila on vanha pannuhuone, joka on sitten muutettu tähän muotoon vuonna -87. Tila sijaitsee talomme alakerrassa, pääasiassa kylmän vintin alla, ulkonurkkauksessa.

Taloomme tulee juokseva kylmä vesi naapurista. Remontin yhteydessä uusimme lämmitysjärjestelmän. Talossa on kahden tulipesän lisäksi vesikiertoiset patterit, joihin lämpö on tullut naapurin hakekattilasta. Nyt kylpyhuoneeseen sijoitetaan ilma-vesilämpöpumppu, joka lämmittää sekä patterit, että käyttöveden ja kylpyhuoneen lattian (osassa lattiaa oli sähkökäyttöinen lattialämmitys).

Tavoitteena oli tehdä tilasta kosteuden kannalta turvallisempi, avoimempi, valoisampi ja toimivampi. Sauna poistettiin kokonaan ja sen tila antaa toivottavasti hieman enemmän mahdollisuuksia pyykin pesulle ja pihavaatteiden kuivaukselle.

PURKUTYÖT

Kylpyhuoneen päällä olevassa tilassa sijaitsi lämminvesivaraaja, joka oli vuotanutja homettanut kylpyhuoneen katon ja välipohjan. Remontti alkoi tämän osan purkamisesta ja kaikkien homeisten / kostuneiden osien poistolla. Katon jälkeen purettiin saunan rakenteet ja kaikki väliseinät. Lisäksi poistettiin vessan seinien pintalevyt ja kylpyhuoneen kaakelit sekä saunan paneelit. Tavallisen Poika teki purkutyön itse, muun työn ovat tehneet ammattilaiset.

Ammattilaiset aloittivat betonilattian piikkaamisella. Lattiaa piikattiin pari päivää ja poistettiin -87 betonivalu. 50-luvun kuiviin rakenteisiin siellä alla ei kajottu.

SEINIÄ

Lattian piikkauksen yhteydessä paljastui, että toisen ulkoseinän alareunassa olevat hirret olivat lahoja. Talo EI siis ole tältä kohdin hirttä, vaan ihan lautarakenteinen ja välissä sahanpuru, alaosassa kuitenkin hirsi. Hirsien lahonneet kohdat vaihdettiin ja tilalle laitettiin kevytharkot. Harkon päälle tuli huopakermi, jotta kivestä ei nousisi kosteus seinään. Alaohjauspuut uusittiin ja niiden sekä harkon väliin tuli solumuovia. Alaohjauspuun päältä korjattiin myös noin 10cm seinän pystytolppia. Lopuksi harkkojen huoneen puolelle tuli kaksi 50mm finnfoamia, jota vasten uusi laatta valettiin. Vakuutusyhtiön kosteustarkastaja kävi mittailemassa katon tukihirsien kosteutta ja ainakin kehui tätä ratkaisua lattian rajassa hyväksi ja toimivaksi.


Toinen ulkoseinä oli muuten kunnossa, mutta eristetty heikosti. Seiniin tuli lisäeristeeksi (sisäpuolelle siis) ihan tavallista isover-villaa.

Molempiin sisäseiniin päädyttiin käytännön syistä tekemään uudet runkokoolaukset. Vanhat seinät olivat nimittäin niin kierot ja koolauksilla huonetta vähän oikaistiin. Helpottanee laatoitusta ja tapetointia. Koolausten päälle tuli kosteuskäsitelty kyprokki. 


LATTIA  ja UUDET VÄLISEINÄT

Lattian piikkauksen jälkeen lattia tasoitettiin kevytsorakerroksella. Tämän päälle tuli styroksi, lattialämmitysputket ja taas styroksi. Betoni tuli autosta suoraan putkella ikkunan kautta sisään. Betonia valettiin noin 7cm ja kuivumisaika ennen laatoitusta on noin 2,5 viikkoa eli suhteellisen nopeasti kuivuvasta tavarasta on kysymys. Betoni hiottiin ja tasoitettiin. Ja nyt odotellaankin seuraavaa vaihetta lattian kanssa! Perjantaina on tarkoitus aloittaa laatoitus.


Lattialaatan päälle muurattiin uudet väliseinät. Väliseinien tarkoitus on hieman erottaa wc-tilaa muusta tilasta. Väliseinien korkeus on 120cm eli tila pysyy kuitenkin pääasiassa yhtenä kokonaisuutena. Yhden ikkunan valoa ei haluttu sulkea pois rakentamalla turhaan pimentäviä täyskorkeita seiniä. WC-pöntön tuuletusputki peitettiin kulmassa levyllä.KATTO

Katosta purettiiin ne osat, jotka olivat homeessa tai kostuneet. Tämä käsitti käytännössä vanhan WC:n yläpuolisen osan. Homeet saatiin hyvin pois purkamalla. Lisäksi välipohjasta poistettiin kostunutta purua. Yksi kannatinhirsi oli kostunut siten, että se pidettiin viikkoja avonaisena, jotta kuivuisi mahdollisimman paljon (mitattiin kosteudet ja vasta kuivana suljettiin umpeen). Katon tähän osaan puhallettiin uudet ekovillat eristeeksi.

PUTKET ja LÄMMITYS

Putkisto uusittiin koko kylpyhuoneen osalta. Uusi viemäriputki liitettiin viereisen huoneen (eteisaula) lattian alla vanhaan putkistoon. Koko talon systeemit uusittaneen sitten joskus tulevan keittiörempan yhteydessä. Kylmä vesi taloon tulee jatkossakin naapurista.

Lattiaan tulee vain yksi viemäriaukko -osittain kulmaan tulevan suihkukaapin alle.

Kylpyhuoneen oven viereen sijoitetaan ilmavesilämpöpumpun sisäyksikkö.Siitä lähtevät siis lattialämmityksen putket, jotka ovat jo paikoillaan. 

AIEMMAT POSTAUKSET

Aiemmista postauksistani löytyy lisää tietoa ja kuvia edellä mainituista työvaiheista:

4 kommenttia:

Punamulta kirjoitti...

Kylläpä olet ollut ahkera kun olet jaksanut blogiin taas kirjoitella. Ja koko perhe on muutenkin ahkerana remppaa tekemässä :).

Kiitos extrasta, valotti taas vähän paremmin näitä asioita :)

Sirkku kirjoitti...

Selviääkö tuon koon remontista vähällä stressillä/ihan kohtuullisesti/toivoo nukahtavansa ja heräävänsä remontoidusta kodista?
Tavallinen pulliainen kun saa hikinäppylöitä jo kylpyhuoneen lattiakaivon aukomisesta.

SinikkaLeena kirjoitti...

sirkku: kyllä mä ainakin olen ollut TOSI väsynyt. varsinkin kun remontti sattui tähän pimeään aikaan vuotta, jolloin en ole muutenkaan virkeimmilläni. kun putket vielä pamahti jäähän, niin meinasi itku tulla. ja pelkästään remontin alun odottaminen oli tosi raastavaa. mehän purettiin vessaa jo lokakuun alussa ja siitä asti on oltu nyt ilman lämmintä vettä, lämmitystä ja vessaa.

JOS olisi toinen vessa, se helpottaisi paljon -mutta kun ei ole!! ja lämmityskin olisi kiva, kun tuo puusouvi vie aivan valtavasti mieheltä aikaa.

En suosittele missään nimessä tekemään tällaista talviaikaan. Meillä kun on eteinenkin nyt rempan "kulkuväylä", niin käytännössä sitten pienehkö keittiö edustaa sekä vessaa, keittiötä, kodinhoitohuonetta että eteistä. Ei kiva.

Mutta nyt on jo valoisalla puolella. Tuntuu vaan tässä vaiheessa, että etenee pirun hitaasti, kun ei malttaisi enää odottaa!

Unknown kirjoitti...

Remontti on näköjään jo hienosti edistynyt ja kohta on pintamateriaalitkin paikoillaan.

Hyvä remppareportaasi! Selventää hyvin tarvittavia työvaiheita kylppäri/vessaremontteja suunnitteleville.

Related Posts with Thumbnails