10.1.2011

Jojoilun Pitkä Oppimäärä

Kevennys-projektistani huolimatta, nyt ei ole kyse painonhallinnasta, vaan käsitöistä. Vastasin MaMa-haasteen ensimmäiseen Nappi-haasteeseen valmistamalla jojoja. Käytin varastomateriaaleistani nappeja ja kangastilkkuja. Lisäksi mukana työssä olivat sakset, neula ja lankaa -varsin vähällätyökaluarsenaalilla päästään siis alkuun. Työskentelin katsellessani televisiota ja melkoinen läjä noita sitten ihan epähuomiossa syntyikin!

 Jojot ovat selvästi nyt muotia. Googlettamalla löytyy englanninkielisiä tutoriaaleja, vaikka kuinka (yoyo in english). Tässä kuitenkin suomenkieliset ohjeet ja hieman vinkkejä parempaan onnistumiseen.

1. Leikkaa kankaasta ympyrä. Mallina on hyvä käyttää esimerkiksi pikkulautasta. Harkkosaksilla leikattuna reuna ei ala rispaantumaan niin helposti.
2. Ompele reunaan (vajaa 0,5cm) harsinpistoja koko ympyrän ympäri.
3. Rypytä jojo harsinlangan molemmista päistä vetämällä. Muotoile jojo tämän jälkeen oikomalla ryppyjä.

4. Ompele päälle nappi. Napin tulee olla riittävän suuri peittääkseen ympyrän leikkausreunan. 


VINKKEJÄ ja HUOMIOITA:

Jojoja voi ommella muutaman päällekkäin, jolloin ilme on täysin erilainen.

Jojoista tulee hyvin erinäköisiä erilaisia kangaslaatuja käyttämällä. Hyvin ohutta, rispaantuvaa kangasta en suosittele. Parhaiten tuntuisi toimivan peruspuuvilla tai trikoo. Yllä olevan jojon alempi kangas on leikattu puuvillaisesta neuletakista ja ylempi kevyestä collegesta.

Jojon reunan voi myös taittaa ja neulata ennen harsimista, jolloin rispaantuminen ei ole niin ilmeistä. Tällöin kuitenkin rypytetyn jojon keskiosa on erilainen ja vaatii peittyykseen melko suuren napin. Mutta jos ei halua nappia käyttää ollenkaan, tämä ratkaisu on suositeltava!


 JOJOJEN KÄYTTÖ

Jojoja voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi hakaneulalla varustettuna (tai kiinni ommeltuna) vaatteissa, pipoissa, laukuissa. Jojon voi myös kiinnittää hiuspantaan tai hiuslenkkiin. Useammasta jojosta voi tehdä kaulakorun. Googlettamalla "yoyo" kuvahaun kanssa löytyy vaikka mitä mielenkiintoista!

Hakaneulan voi kiinnittää pienellä huopalalla seuraavasti:

5 kommenttia:

Tiia kirjoitti...

Hehei, hihkaisee blogisi uusi lukija! Linkitin blogisi oman blogini sivupalkkiin ja innostuin nyt näistä jojoista. Tämähän on kätevä jämäkankaiden tuhoamismenetelmä, pitää kokeilla!

SinikkaLeena kirjoitti...

Heihei Tiia ja tervetuloa! Kiitos linkityksestä, pitääpä joutaa vastavierailulle:)

Marika kirjoitti...

Kiitos ohjeesta ja ideasta Leena! Saapa nähdä mitä itse saan aikaan, teenkö myös näitä jojoja vai riittääkö mielikuvitus johonkin muuhun ;)

Jokke kirjoitti...

jojot on niin ihanan monikäyttöisiä, mihin joutuisi ilman niitä!

marimeri kirjoitti...

Mainio idea ! Harmi kun en osaa laittaa sivuasi sivupalkkiin :-(
Juuri tälläistä näpertelyä olen kaivannutkin.

Iloa päivääsi!

Related Posts with Thumbnails