8.12.2010

Joulun Sanoma

Pyysin oppilaitani tänään kirjoittamaan lapuille, mikä merkitys joululla heille on. Lahjat, juhla, jouluruoka..lahjat, lahjat, lahjat...Niinhän se menee: lapsille joulussa on lähes poikkeuksetta tärkeintä lahjat, meille aikuisille ehkä jo joku muukin asia. Itse tosin muistan hermostuneeni yläkouluikäisenä, kun olimme juuri äskettäin saaneet perheeseemme television ja muu perhe halusi katsella sitä jouluaaton lopuksi. Olisin halunnut jotain muuta, mutta en osannut kertoa mitä. Ahdistuksen jälkeen liityin muiden joukkoon katsomaan Sumuisten Vuorten Gorilloja. Ehkä lapset ymmärtäisivät, että joulussa on muutakin merkityksellistä kuin lahjat, jos se muu ei niin helposti hukkuisi materiaan ja peittyisi piiloon.

Luokassa oli tänään myös vakavaa keskustelua -niin vakavaa kuin pienet koululaiset osaavat- joulun juhlinnasta. Joku osasi kertoa joulun sanomasta kristinuskon kannalta ja ihmetteli samalla ääneen, että miksi joku toinen, joka ei usko Jumalaan, haluaa kuitenkin viettää joulua. Hyvä kysymys. 

Jäin itse hieman oppilaita pidempään pohtimaan kysymystä: miksi minä oikeastaan vietän joulua? Kristillisen sanoman vuoksi en sitä juhli. Ehkä kyse on sitten kuitenkin perinteistä, niinkin kliseisistä, mutta todellisista asioista kuin tunnelma, rauha, lämpö ja läheiset. Joka joulu sitä odottaa toiveikkaana saavuttavansa edes yhden näistä!

Kuva yllä on blogista The Graphics Fairy, josta löytyy vintagekuvien ystäville paljon hyviä kuvia, suosittelen!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joulun sanoma, hmm. Kristillinen se ei ole - pakanallinen tosin eikä liity Kristuksen syntymään tipan tippaa. Antiikin Saturnaalia juhliin pikemminkin kaikkine öykkäröivine tapoineen.

Ehkä se siis on monille lahjoja, lahjoja lahjoja. Viinaa, mässäämistä, viinaa.

SinikkaLeena kirjoitti...

No joo...toki joulu on tungettu aikoinaan sellaisen juhlan paikalle, jolla ei ole mitään tekemistä kristinuskon kanssa. Mutta toisaalta jos kristillistä joulua ei olisi, todennäköisesti tuon Saturnalian ja muiden talvijuhlien juhliminen olisi kielletty ja haudattu historiaan aikaa sitten.Eli sinänsä joulu, niine perinteineen kuin se meille on näytetty, on ennen kaikkea kristillinen juhla.

Aatteellisesti ja teoreettisesti siis. Todellisuudessahan se on nyt materian ja mässäämisen juhla, kuten sanoitkin. Ja yhä enemmän kai myös alkoholin käytön juhla, kuten muutkin suomalaiset juhlat.

Related Posts with Thumbnails