24.11.2010

Vohvelipujotusta ja muistoja käsityötunneilta?

Muistatko vielä koulun käsityötunnit? Mitä tehtiin siitä vohvelikangaspalasta, jolle kirjottiin riemunkirjavia viivoja ja raitoja?Jotkut hieman paremmin ja jotkut hieman heikommin.

Palasin näihin monien vuosien takaisiin muistoihin, kun laitoin luokkani tekemään käsitöissä pieniä joululiinoja. Lapset ovat hämmästyttävän innostuneita projektista -ja minä myös. Olen tehnyt omaa malliliinaa ja tajunnut sen olevan hämmästyttävän terapeuttista ja meditatiivista. Jos en muussa onnistu, niin vähintään tässä!


Koulultamme löytyi aivan ihastuttava kirja aiheesta! Kyseessä on WSOY:n ikivanha painotuote: Vohvelitöitä (Aino Ollila). Ihan loistava määrä toinen toistaan mielenkiintoisempia malliraitoja! Ja kuvitus on ajalleen tyypillisesti kaunis.

ps. Meillä tehtiin muuten 80-luvun lopussa jumppapussit ja nokkahuilupussit:)

14 kommenttia:

pikkuthti kirjoitti...

hei, kiitos vinkistä! miepä kannustan tytärtäni nokkapuilupussin tekemiseen :)

Unknown kirjoitti...

Tykkäsin tehdä koulussa vohvelikangasjuttuja. Siihen kun riittää ne vähän vähäisemmatkin taidot. Kumpikin tytärkin on vohvelitöitä eskarista lähtien tehnyt, kouluissa siis.

Minna kirjoitti...

Hei, se oli kivaa! Tehtiin ekaksi ruokaliinat (syötiin siis lounas/välipala luokassa omalata pulpetilta) ja myöhemmin pyyhekeitä. Muistaakseni Tavallisen Pojan äidillä on yksi mun ala-asteella vohveloima pyyhe :)

Minna kirjoitti...

Ja mulla näköjään lukihärö... tai näppishärö.

SinikkaLeena kirjoitti...

Itse asiassa muuten vohvelikangas kuivaa tosi hyvin. Ihmettelen miksi sitä ei käytetä esimerkiksi lastenpyyhkeissä enempää? Sen sijaan voin kuvitella kuinka kamalan likaisia ovat koululaisten vohvelikankaiset ruokaliinat olleet...hrr....

Hyvä Mieli kirjoitti...

Noita sitä värkättiin joskus. Harmi, ettei taida olla tallessa yhtään :(

Cici kirjoitti...

Muistan hyvinkin vohvelityöt, koska ne taisi olla lähes ainoita, joissa itse käsitöissä onnistuin. Me teimme ala-asteella ainakin ponchon vohvelikankaasta (kenen ihmeen idea?), joka siis jäi täysin käyttämättömäksi ja jotain pieniä liinoja taidettiin tehdä kanssa.

SinikkaLeena kirjoitti...

Ponchon?:O Voi hyvä luoja! Menee samaan sarjaan niiden aina-oikein lapasten kanssa, joiden etu-ja takakappale liitettiin yhteen käsin ompelemalla...Ei kulunut käytössä, ei!

Anonyymi kirjoitti...

Ihana blogi!!
- Silja

Ruiskaunokki kirjoitti...

Vohvelikangasompelu on lapsista hauskaa, ja varsinkin pojat siitä innoistuvat. Monesti innostus vielä lisääntyy, kun sanon sen olevan matematiikkaa. Onhan siinä laskemista, jaottelua,suuntia jne., mutta mikä parasta, käsityössä näkee kädenjälkensä.

Olen tehnyt parikymmentä vuotta sitten pitkänomaisen mallitilkun, johon olen jättänyt välejä, jotta voin tehdä uusia kuvioita, jos joku lapsista sellaisen keksii. Tuo tilkkuni on yleensä ompelutyötä aloitettaessa kovassa käytössä, mutta lapset ovat kyllä itsekin hyviä kuvioiden keksijöitä, kun vauhtiin pääsevät.

SinikkaLeena kirjoitti...

ruiskaunokki: minäkin viittasin ompelussa matematiikkaan. ja sitähän se tosiaan on!

Punamulta kirjoitti...

Joo hei, kyllä meilläkin ruokaliina pulpetille tehtiin. Enkä muista että se olisi ikinä likainen ollut... täytyy kysyä äidiltä kuinka usein sitä mahdettiin pestä.

Pyyhkeitäkin olen tehnyt.

Minä löysin myös koulusta muutaman vanhan käsityöaiheisen ohjekirjasen. Sieltähän niitä löytyi kaikkia vanhoja käsitöitä joita ennen vanhaan kouluissa tehtiin :))

Jenni kirjoitti...

I-HA-NAA! Muistan, miten eskarissa jo näperrettiin jotain vohvelikankaasta. Saldoa varmasti ainakin: ruokailuliina (pulpetille), jumppapussi sekä puikkokotelo. Viimeisessä pari talouspaperirullaa laitetiin päällekkäin, siihen päälle liimattiin kirjailtu vohvelikangas. pahvista leikattiin myös pyöreä kansi, joka päällystettiin kankaalla ja niihin punottiin pikku pätkät narua, joilla kansi saatiin suljettua. Neulumispuikot ovat siellä tänä päivänäkin säilössä. Vaikka se on kait ollut lahja äidille, niin jostain syystä (ja onneksi) se on minulla nyt. :) Liputan siis vohvelikangasompelun puolesta!

Teje kirjoitti...

Mina viela...voi etta vohvelitoitakin...! Teje

Related Posts with Thumbnails