5.10.2010

Kanada ja KanidaNäyttämön alapihan puutarhassa asustelee vierekkäisissä kaksioissaan luppakorvat ja siivekkäät, on siis Kanada ja Kanida. Kanit ovat kuuluneet perheeseemme jo toista vuotta, mutta kana ja kukko ovat viime kesän tulokkaita. Lambadaakin piti tanssia, mutta lammasaita on yhä rullalla ja asentamatta paikoilleen -siispä lampaat ovat vain haaveissamme ainakin ensi kesään asti.

Kana ja kukko ovat suomalaisia maatiaiskanoja, Iittiläistä kantaa. Kukko on nuori ja varsin komea. Kukko kiekuu paljon ja usein, mutta se on kotoisan kuuloista. Kana ei kieu, eikä muni. Kana kaipaa ilmeisesti isompaa kanalaumaa ympärilleen ja lajitovereita onkin jo varattuna, kunhan saataisiin ne vielä Näyttämölle asti.

Kanat ovat meillä vanhan lehminavetan maitohuoneessa ja sen edessä olevassa verkkoaitauksessa. Emme ole tohtineet siivekkäitä pitää vapaana, koska maantie kulkee ihan pihamme vieressä.

Kanat ovat rumia eläimiä. Ihan yhtä ällöttäviä kalseine katseineen kuin liskot tai kalatkin. Mutta siinä kai se niiden viehätys piileekin. Hyvin nuo tuntuvat pariskuntana tilavissa oloissa viihtyvän ja varsin vähään tyytyväisiä otuksia tuntuvat olevan. On se vaan niin, että oikealla maatilalla pitää olla kanala -tuli sieltä sitten munia tai ei!Toissatalvena meille tuli kaksi kanin poikasta, mielikuvituksellisesti Musta ja Ruskea. Kanit elelivät loisteliaasti tilavammissa neliöissä kuin opiskelijat Helsingissä tähän elokuuhun asti, kunnes heidän luolarakennelmansa vihdoin ulottuivat aitausten ulkopuolelle ja vapaus koitti. Ranskanluppakorva Musta palasi takaisin, mutta Saksanluppa Ruskea jäi sille tielleen. Liekö tuosta supikoira saanut herkullisen nelikiloisen paistin? R.I.P. Ruskea.Toissaviikolla meille haettiin Mustan yksinäisyyttä lievittämään uusi ranskanluppakorva (Serika-linjaa). Panda on hieman pienempi, hoikempi ja karvaisempi. Hieman piti Pandan ja Mustan alkuun matsata, jotta saatiin Kanidan herruus selville. Musta otti aika nopeasti massavoiton ja nyt elo näyttäisi olevan melko rauhallista.

Ei kommentteja:

Related Posts with Thumbnails