9.10.2010

Isojen remonttien suunnittelua

Olemme viettäneet lauantai-päivää Tavallisen Pojan kanssa suunnittelemalla remontteja. Aamulla naapuri ilmoitti, ettei ole enää kovin halukas tuottamaan meille lämpöä (hakelämmittimistä vesikiertopattereihimme) seuraavana talvena. Siispä saimme vihdoin töpinää suunnitteluun. Jos lämmitys uusitaan, pitää sille tehdä tilaa kylpyhuoneeseen. Jos kylpyhuone uusitaan, menee putkistokin (valurautainen 50-luvulta) vaihtoon. Ja samalla pitää myös harkita sitä saatanallista jätevesiasetusta uusien kaivojen, vessanpönttöjen ja lavuaarien kanssa...Eli isoja on suunnitelmissa ja melko tiukalla aikataululla ottaen huomioon, että talvi puskee päälle ja talomme ei ole Suomen lämpimimmästä päästä.

Pienikokoisessa kylpyhuoneessamme on tällä hetkellä sauna, josta aiomme luopua. Sauna on pieni sähkökiukaalla varustettu hikinen koppi. Mukava talvella kieltämättä, mutta 80-luvun toteutuksena ei aivan hirsitalomme hengen mukainen. Kuvittelemme arvostavamme saunan neliöitä enemmän pyykinlajittelu- ja siivouskäytössä kuin saunana. Seuraava talvi aikomuksemme on siis selvitä saunatta ja toivottavasti saamme ensi kesäksi sitten pihasaunan. Joen varressa on vanha pihasauna, mutta se on niin auttamattoman romahtanut, ettei siitä enää ikävä kyllä saa toimivaa muuhun kuin kummitusleikkitarkoitukseen...Saunakoppi siis poistetaan kylpyhuoneestamme seinineen. Lisäksi jotakuinkin neliön mallisessa tilassa (298x286cm) on umpinainen vessa, jonka seinät vedetään osittain pois ja loput lasketaan metrin korkeudelle. Tähän on yksi syy se, että vessassa on iso ikkuna, jonka luonnonvalon haluamme käyttöön muuallakin kylpyhuoneessa. Nyt tämä tila on äärimmäisen pimeä, ahdistava ja hämäräperäinen sokkeloinen koppero.

Saunakopin kohdalle tulee suihkukaappi. Syväpohjainen ja umpinainen, jotta vesi todella pysyisi VAIN siellä. Itse olisin halunnut suihkukaapiksi Shönbergin Stellan (alla), mutta miehen suostuttelemana päädyimme kuitenkin halvempaan (ja rumempaan), pienempään vaihtoehtoon. Stella oli hieman liian iso ja ehkä kalliskin:( Mutta minä saan kompensaatioksi valita laatat!

Stella (kuva: www.netrauta.fi)

Muuhun tilaan tulee ensinnäkin ilmavesilämpöpumpun kaappi, joka vie yhden pesutornin verran tilaa. Olemme päätyneet lämmityksessä siis ilmavesilämpöpumppuun. Maalämpöäkin harkittiin, mutta tuo on nyt kai "köyhän miehen ratkaisu". Toivottavasti hyvä ja toimiva. Sanyon pumpusta on nyt tarjous, joten sen kai otamme. Samalla saamme yläkerran vintistä sähköllä toimivan lämminvesivaraajan pois.

Lisäksi kylpyhuoneeseen tulee muuta kodinhoitotilaa pesulavuaareineen ja pesukoneineen. Olemme vakaasti astumassa keskiluokkaisuuden ja ympäristöä tuhlaavan kulutuksen tielle, koska hankintalistalla on kuivausrumpu. Talvinen pyykin kuivattaminen ympäri taloa loppukoon ja elämä alkakoon!

Jätevesiasetus riivaa meitä maalla asuvia. Toisia enemmän toisia vähemmän. Me emme kuulu kunnalliseen viemäriverkkoon. Jätevesi menee toistaiseksi omaan kaivoon ja käyttövesi tulee naapurin porakaivosta. Tälle alueelle on tulossa parin vuoden sisällä vesiosuuskunta, mutta olemme vakavasti harkinneet, ettemme liittyisi siihen pelkän liittymismaksun ollessa liki 10 000! Siksipä katselemme tällä hetkellä designista kaukana olevia pönttörumiluksia, kuten tämä:

Separett Villa, kuivakäymälä (kuva: www.netrauta.fi)

Nainen joutuu siis joustamaan esteettisistä tavoitteista vähintään kolmen asian tiellä: wc-pönttö, ilmavesilämpökaappi ja jopa suihkukaappi. Eikä meidän budjetissa kuivausrumpukaan varmasti tule olemaan mikään mustahopeinen trendsetteri....Siispä ladataan täysillä muihin osiin estetiikkaa! Laatat tulen valitsemaan huolella, kodinhoitotilan kaapit saavat olla tyylikkäät ja vessa tapetteineen ja säilytystiloineen täydellinen! Katsotaan, onnistuuko...Seinälaatasta olen jo aika varma. Valkoinen iso laatta klassisessa tiilimuodostelmassa tumman saumausaineen kanssa. Näin vasemmassa ylälaidassa:

Kuva on napattu ihanasta blogista Lundagård: http://www.lundagard.blogspot.com/

4 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Me aiomme olla toistaiseksi rikkureita tuossa jätevesiasiassa. Nykyiset kaivot on 70-luvulta ja pelittävät vielä melko hyvin. Katsotaan nyt miten koko asetuksen kanssa käy.

Hyvältä kuulostaa suunnitelmanne :)

SinikkaLeena kirjoitti...

Mekin oikeastaan olemme odottavalla mielin eli emme ryhdy kaivosysteemeille tekemään vielä mitään. Vessanpönttö on kuitenkin pakko uusia nyt, koska vanha on rikki, joten tulevaa ajatellen varaudumme jo nyt kuivakäymälällä. Olen kyllä aika varma, että koko jätevesiasetus tulee vielä peruuntumaan tai ainakin reilusti muuttumaan. Idiotismi väistyköön...

Unknown kirjoitti...

Perinteinen pihasauna puulämmitteisenä on se paras vaihtoehto. Monet kehuvat tietysti myös savusaunaa, mutta mahtaisiko se olla jo aikamoista hifistelyä ainakin joka viikkoiseen saunomiseen?! Pihasauna toimii mainiosti myös ilman lämminvesivaraajaan, kunhan jonkilainen pataratkaisu löytyy. Vesien läträämistä vadeissa ja saaveissa sitten, mutta eipä tuo ole ainakaan minua häirinnyt.

SinikkaLeena kirjoitti...

Savusaunan lämmitys on niin pitkä juttu, etten siihen ihan ykkössaunana lähtisi. Hifistely on sitten erikseen. Toi vesillä läträäminen tosiaan ei oo kivoin mahdollinen keino peseytyä, mutta sen vuoksi tietysti on sisälle tulossa kunnon suihku. Saunasta uimaan ja uimasta saunaan:P

Related Posts with Thumbnails