26.7.2010

Olohuone: Näytös 1 Remontti

Varsinaisen suuremman remontin Näyttämön sisällä aloitimme heti syksyllä olohuoneesta. Saimme pinnat valmiiksi juuri ennen joulua, mutta verhot puuttuivat vielä pitkään ikkunoista, kirjat hyllyistä ja taulut seiniltä. Nyt näyttää vihdoin valmiilta, lukuunottamatta kattolamppua, joka odottaa vielä asentajaansa.Ehkä se syksyn pimeydessä löytää tien paikoilleen.

Ostaessamme Näyttämön, jäimme siihen käsitykseen, että olohuone olisi kokonaan hirsirakenteinen ja rakennuksen vanhinta osaa siis. Lähtökohtana huoneen remontille oli päästä eroon muovimatosta lattiasta sekä löystyneistä ja tummuneista tapeteista seinillä. Halusimme paljastaa lautalattian ja hirsiseinät vähintään kahdelta sivulta. Huoneesta säästimme toimivan ja hienon pönttöuunin, ikkunat ja ikkunanpielet sekä upeat peiliovet karmeineen. Tavoitteena oli, että multapenkkipohjan päällä seisova huone saisi hengitysilmaa hieman entistä enemmän myös alakautta ja yleisilme siistiytyisi sekä valaistuisi kaiken kaikkiaan.


Kuvassa olohuone siinä asussaan, millaisena näimme sen asuntoesittelyssä edellisen asukkaan omistuksessa. Pintaremontti oli tehty 80-luvulla.

Ensimmäisenä poistimme lattiasta 80-luvun vaaleanruskean, parketin kuviointia jäljittelevän muovimaton. Tämä ei ollut millään kiinni, joten sen sai vain rullattua lattialta pois. Seuraavana oli kerros 50-60-luvun vihreää muovipinnotteista pahvia ja tämän alla tervapaperia. Nämä oli naulattu muutamalla sadalla naulalla kiinni lattiaan ja vietin pari iloista alkutalven iltaa repiessäni nauloja laudoista irti. Alta paljastui hyväkuntoinen maalattu lautalattia, joka kaipasi vain hieman viimeistelyä ja valoisuutta ruskealle pinnalleen. Tavoitteenamme ei ollut hioa pintaa virheettömäksi, vaan kulumisen jäljet saivat näkyä lattiassa. Ainoastaan naulanreiät paklattiin umpeen ja isoimpia kolhuja hieman tasoitettiin.

Ennen lattian käsittelyä kurkistimme myös multapenkkipohjaan, joka oli yllättävän hyväkuntoisen näköinen ja onneksi myös kuiva. Lattiassa oli jotain ihmeellistä valkoista jauhetta tervapaperin ja lautojen välissä -meille ei ole vielä tänä päivänäkään selvinnyt, mitä tuo mystinen aine oli, mutta kätevästi se ainakin imuriin katosi.

Lattia maalattiin Permo-lattiamaalilla sudin kanssa. Maali oli sävytetty toiveemme mukaan vaaleaksi harmaaksi. Maalausta ennen lattia käsiteltiin Tikkurilan Maalipesulla. Permoa tuli lattiaan kaksi kerrosta. Maali oli helppo levittää ja kuivui nopeasti. Ilmeisesti lattia olisi kuitenkin ollut syytä hioa hieman tai maalata jollain pohjamaalilla ensin, koska jo nyt käyttö on osoittanut maalin irtoavan lohkeilemalla melko keveistäkin iskuista. Tämä ei onneksi kuitenkaan ole meille suuri pettymys, vaan tuo ihan hauskaa kulumisen ilmettä maalauksen pintaan.


Vanha ruskeaksi maalattu lattia ja värimalli harmaasta Permosta.

Seinistä tarkoituksena oli jättää tapettipinnalle molemmat ulkoseinät ja sisäseinät taas paljastaa hirrelle. Aloitimme avaamalla varovasti sisäseinien pinkopahvituksia. Pinkopahvien päällä oli useampi kerros erilaisia tapetteja ja alla samaa tervapaperia kuin lattiassakin. Tutustuimme tapettia valitessamme Tapettitalon kotimaisiin, perinteisiin paperitapetteihin. Kaikkien terve talo -oppien vastaisesti päädyimme kuitenkin K-Raudan vähemmän hengittävään seinätapettiin, joka miellytti kaikista eniten esteettistä silmäämme ja jonka sekä Tavallisen Tyttö, että Tavallisen Poika hyväksyi (tämä EI TODELLAKAAN ole parisuhteessamme tyypillinen konsensus!). Tapetti oli tukeva ja erittäin helppo asentaa, joten lopputulos on mukavan siisti. Lukuunottamatta niitä joitain vasaranjälkiä, jotka Suklaa-Prinssi päätti nakutella upouuteen seinään eräänä kauniina talvipäivänä...Keittiön vastainen seinä tuotti meille pienen yllätyksen. Seinässä oli suurin osa hirttä -yllättävän vinoon rakennettua sellaista... Mutta keittiön oviaukon vieressä oli oviaukon kokoinen laudoitus, vanhan oviaukon kohdalla. Tämä seinä on nyt kokonaan paljaana ja laudoituksen kohta odottaa jotain suurta innovaatiota, että miten sen saisi hyvällä maulla tyyliteltyä. Ajatuksissamme on laajentaa oviaukko "kaksioviseksi" keittiöremontin yhteydessä. Nyt se ei vielä onnistu, sillä vanhan oviaukon kohdalla keittiön puolella sijaitsevat tiskialtaat ja viemäröinnit.
Toisellekin sisäseinällä kohtasimme jotain, mitä emme olleet odottaneet. Seinä olikin vain eteisen oviaukon molemmin puolin hirttä ja loppumatkan laudoitusta. Suunnitelmamme tämän seinän jättämisestä hirrelle siis kariutuivat ja näin ollen seinä sai uudet kipsilevyt päälleen ja tapetit. Kaksi muuta seinää tapetoitiin myös -toisessa uudet kipsilevyt, toisessa vanhat hyvin paikallaan olevat pinkopahvit.Olohuoneen katto jätettiin entiselleen. Ainoastaan entisen kattolampun johdon repimää kohtaa hieman tasoiteltiin ja katto maalattiin puhtaan valkeaksi. Pönttöuunin eteen lisättiin palotarkastuksen jälkeen metallilevy sekä ruostuneet patteriputket koteloitiin. Lopputulos on kaiken kaikkiaan siisti ja valoisa eli sellainen mitä toivottiinkin.

2 kommenttia:

Mummo kirjoitti...

Olisikohan se valkoinenjauhe, siellä lattian alla, voinut olla sammuttamatonta kalkkia. Sitä käytettiin(tään) jyrsiöiden karkoittamiseen. Kuulemme tuntuu jaloissa niin ikävälle että rotat, hiiret ja myyrät ei halua kulkea sen kalkin yli.

SinikkaLeena kirjoitti...

Mummo: Kiitos lukuisista kommenteistasi ja lukijaksi liittymisestä! Tuollaista vaihtoehtoa en ole kuullutkaan -kuulostaa järkevältä. Seutu kuhisee jyrsijöitä.

Related Posts with Thumbnails