20.4.2011

PuutarhaUnelmia

Kyllä ne tv-ihmiset ovat kelmejä! Laittavat television juuri lumien kadotessa niin pullolleen mitä ihanampia puutarhaohjelmia, että tässä vähän kylmempikin ihminen ihan lämpenee. Kukapa ei haluaisi ihanaa viihtyisää pihaa, jossa upotaan riippukeinun syövereihin romaanin kanssa tai kootaan koko ystäväpiiri ja naapurusto yhteen juhlimaan täydellistä grilli-iltaa.

Meillähän olisi tuota lääniä. Puolitoista hehtaaria. On kuulkaa kuivaa mäntymetsää, on niittyä, pajukkoa, lehtoa, joutomaata, joenrantaa, lammen ympärystä, sammaloitunutta hietikkoa, kivikkoa, nurmikkoa, omenatarhaa, perennapenkkiä, kasvimaata ja vaikka mitä.  Viime vuonna yritin laskea tonttimme lukemattomien kukkien ja kasvien kokonaismäärää, syksy tuli ennen kuin ehdin laskuissani loppuun. Eli voisi kuvitella edellytyksiä olevan vaikka mihin, mutta ei tuo kyllä näytä missään määrin samalta kuin puutarhalehtien tai -ohjelmien kuvissa.... Kaikki oli jo edellisen omistajan jäljiltä vähän rempallaan, eikä se nyt siitä itsestään ole ainakaan paremmaksi muuttunut!

Puutarhansuunnittelu ei nimittäin ole helppoa! Ja suunnitelmien toteuttaminen vaatisi kokonaisen divisioonan multasormia ja tukkukaupalla rahaa niitä toteuttamaan! Mutta saahan sitä haaveilla? Että jonain kauniina kevätyönä kaikki vaan tapahtuisi ja olisi aamulla toisin -loppukesän sitten voisin makoilla ruusujen katveessa ja siemailla jääteetä.


Jos ei usko taikuuteen, pitää vaan sinnikkäästi aloittaa jostain ja hyväksyä se, että tämä puutarha on elinikäinen projekti, joka ei koskaan tule valmiiksi. Voisin aloittaa vaikkapa seuraavista kivoista ideoista, mitäs tykkäätte (kuvien lähteet löytyvät pinterestistäni ) :

8 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Viimeisestä kuvasta tulee mielikuva, että on kaamea hätä, ja pitää hypellä ruutua ulkohuussille : ) Tosin tuo on hauska idea!

Puutarhaa kannattaa laitella nurkka tai neliö kerrallaan. Siitä se pikku hiljaa tekeytyy omanlaiseksi ja mieleiseksi.

Puuhis kirjoitti...

Kumpparit ovat hauskat!

Itse kokeilin viime kesänä tehdä ruukkuja itse. Silmissä siinsi valtaisat jättiruukut ja lopputuloksena oli pari pientä ruukkua. Jotka painavat kuin synti... Pala palalta itsekin omaa pihaani vien kohti unelmien puutarhaa. Lähtökohta oli aikamoinen nurmiaukea.

Susanna kirjoitti...

Kylläpä voi autonrenkaat näyttääkin kivoilta!

Katja kirjoitti...

Hauskoja ideoita löytämissäsi kuvissa. Niin se vaan on että puutarha on elinikäinen projeksti, ja jatkuu vielä sittenkin kun itse on multien alla. Olen yrittänyt olla stressaamatta puutarhalla, keväisin se paniikki iskee jotenkin väkisinkin. Elokuussa on niin ähky kaikkea, että on ne puutarhahanskat jo naulassa ja siellä pysyy, kunnes tulee taas kevät :))

carita kirjoitti...

Mun mielestä puutarhaohjelmat ovat kivoja, mutta todella harhaanjohtavia. Eihän mitään pihaa voi saada kerralla valmiiksi. Tai jos saa, niin viimeistään kesän lopulla huomaa, mikä homma ei toimi missäkin nurkassa. Vuosi vuodeltahan sitä pihaa rakennetaan toimivaksi ja omannäköiseksi. Älä siis vaivu synkkyyteen vaan nauti keväästä! :D

Nimetön kirjoitti...

Katsoin jotain Liv-kanavan puutarhaohjelmaa ja pelkän terassin ja takapihan uudistamiseen tarvittiin kaivinkonetta, monta ihmistä, paljon soraa & multaa, rakennustarvikkeita, kivoja kalusteita jne jne. Eihän sellaiseen ole kenelläkään tavallisella ihmisellä mahdollisuuksia tai rahaakaan, vaikka kuntoon pistetty alue oli noin rivitalopihan kokoinen.

Teillä on niittyä - ihanaa! Niitythän ovat katoavaa "luonnonvaraa", joita on kai, jos oikein muistan, ruvettu jossain jopa suojelemaan tai uudelleen kasvattamaan.

Toisen kuvan niitty on samanlainen kuin missä lapsena tuli juoksenneltua ja poimittua ties mitä kukkia. Kumisaappaat ja renkaat myös tosi kivoja ideoita sekä viimeisen kuvan kiveys & sammal.

Ymmärrän pihanlaiton tuskan, olisihan se kiva, että olisi mukavan, siistin ja viihtyisän näköistä, mutta pihanne kuullostaa kyllä tosi isolta, jotta älä Leena pilaa kesääsi liian isolla urakkatavoitteella. Ehdotan ensimmäiseksi pihahankinnaksi riippukeinua, jossa voi loikoa ja katsella puiden latvoja. Oleilu on ihmiselle hyväksi, se on ihan tutkittu juttu. :)

SinikkaLeena kirjoitti...

anne: hih...Pitäisi tosiaan malttaa, mutta meikäläinen ei ole mikään malttamisen mestari!:P

Puuhis: Meillä tehtiin betonisia puutarhakuvioita muotteihin, lapset heitteli ne navetan seinään.....

Susanna: Niin voi!

Katja: Toi on muuten niin totta! Mua ei enää edes heinäkuussa jaksa kiinnostaa yhtään, että miltä piha näyttää:D

carita: Totta! Kuten sisustusohjelmatkin...ei sellaiseen ole kellään normaalilla varaa ja mahdollisuuksia. Joten ei vaivuta siis:D

Pauliinalotta: Meillä on onneksi jo riippukeinu, tosin koira taisi syödä sen viime kesänä:D Niittyä tosiaan on, mutta ei noin kukkaista. haaveenani on laittaa sinne se siemenseos ja saada se oikesti kukkimaan. mutta sekin vaatii aikaa ja rahaakin.

ziu kirjoitti...

Ihania, ihania ideoita!!! Vappuna kävin ystävieni luona Liedossa ja takapihalla oli remontin jäljiltä kaatikselle menossa tavaraa. Minä se ihastuin emaliseen vessan lavuaariin ja nythän ne kukkivat parvekkeellani! Ja onhan siellä kattilaa, kannua jne. Kiitos ihanista vinkeistä, jotain vielä pystyn hyödyntämään jo aika täydellä parvekkeellani. :) Noora

Related Posts with Thumbnails