3.1.2011

Muffinssitko aina hyviä?

Ei. Ei varmasti. Olen syönyt niin paljon huonoja muffinsseja, että päätin tuoda julki muutaman tärkeän seikan niiden valmistuksesta. Muffinssit ovat helppoja tehdä, kyllä vain, mutta kaikilla resepteillä EI tule hyviä muffinsseja. Periaatteenihan kaikessa herkuttelussa on, että jos syödään kaloreita, niin syödään sitten oikeasti hyvän makuisia! Kuivat ja ylimakeat muffinssit annetaan kanoille, ihmisten muffinssin tulee olla kosteaa sekä sopivasti kirpakkaa.

A) Taikinassa pitää olla kermaviiliä tai piimää.

TAI

B) Taikinassa pitää olla kermaa. Ja sen kanssa SUOLAA!


Kokeilin useassakin blogissa vilahdelleita Wiener Nougat- muffinsseja. Ihan toimivaa, mutta ei mitään mullistavaa. Valmiina myytävän rouheen maku on niin mieto, ettei se tule käytännössä ollenkaan esiin taikinasta. Eli en siis erityisesti suosittele, mutta tässä kuitenkin ohje, koska sama pohja toimii muillakin "rouheilla", kuten marjoilla, suklaapaloilla, Marianne-rouheella tai Turkinpippuri -rouheella (tätä viimeistä en ole kyllä kokeillut, mutta suunnitelmissa on!).

Wiener Nougat -muffinssit
2 munaa
1½ dl sokeria
1 dl kermaa
n. 1 dl voisulaa / juoksevaa margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
0,5-1 tl suolaa
150 g (1pss) wiener nougat crushia
  • Vaahdota munat ja sokeri
  • lisää maito ja sula voi muna-sokeri vaahtoon
  • sekoita jauhot keskenään ja siivilöi taikinaan
  • lisää pussillinen wiener nougat crushia taikinaan
  • sekoita tasaiseksi ja jaa muffinssivuokiin (10kpl)
PAISTA 200 asteessa n. 15 min.

 Mietin muuten vuosia, että miksi muffinssini aina leviävät uunissa (kun paperivuoat olivat tavallisen pellin päällä). Aloin käyttämään kahta paperivuokaa päällekkäin, mutta ei sekään aina auttanut. Siirryin tefloniseen muffinssivuokaan, mutta siihen kaikenlaisista voiteluista huolimatta muffinssit jäivät aina kiinni. Sitten  vihdoin keksin yhdistää nämä kaksi keinoa ja laittaa paperivuoan teflonivuokaan ja ongelma oli ratkaistu! Luultavasti jokainen teistä on tajunnut tämän muutenkin, mutta jos joukossa sattuu olemaan joku yhtä tumpelo kuin minä, niin nytpähän sinäkin selviät!

IKEAssa on alettu myymään muffinssivuokia. Yhtä väriä ja kuosia, mutta halpoja verrattuna muiden kauppojen kuosillisiin muffinssivuokiin. Ja erittäin hyvän mallisia: ei matalia ja leveitä, vaan korkeita ja kapeita!

IKEAn vuokien vieressä on "antiikkinen" toffee-vuokapaketti. En tiedä, kuinka vanha, mutta vanha on -ja kaunis. En aio käyttää, vaikka paketti on täynnä.


 

8 kommenttia:

Ellimelli kirjoitti...

Oi voi, taas yksi syy lähteä Ikeaan... :-)

Riitta kirjoitti...

Kiitos vinkeistä!

Katja kirjoitti...

Mun muffinsit EI onnistu koskaan, siis ei koskaan!! Nyt on sitten ihan pakko kokeilla sun reseptiä jos saisin onnistumaan. Ja kiitos vuokavinkistä, nolona myönnän etten olisi tajunnut. Ei mulla edes ole sellaista metallivuokaa joten hankinta on edessä.
Ikean vuuat toimii pullienkin kanssa :)

Leena kirjoitti...

katja: hyvä, että vuokavinkki oli tarpeen. ajattelin, että kehtaanko sitä edes kirjoittaa...
Mä en eilen ehtinyt laittaa toista reseptiä. Sellaista missä on kermaviiliä -on mielestäni vielä parempi! laitan joku päivä tässä senkin!

ellimelli: joo, nyt voi ostaa euron vessaharjan sijasta ton:P

riitta: eipä kestä!:)

Sanna-Mari kirjoitti...

Mun peltiseen vuokaan ei jotenkin istu noi Ikean paperivuoat :/ Liian kaposia.

Leena kirjoitti...

sanna-mari: on ne mullakin liian kapeannäköisiä, mutta eivät peltisessä vuoassa pääse kuitenkaan leviämään liiaksi

Jenni kirjoitti...

Ihanaa, että joku muukin on näillä samoilla syvillä muffinssivesillä! Sain viime vuonna lahjaksi muffinssikirjan. Kaikki reseptit sellaisia, joilla ei tule hyviä muffinsseja. :( No muffinssikokeiden jälkeen olen myös tullut siihen tulokseen, että kermaviiliä tai muuta hapanta pitää olla. Ei todellakaan sitä "perinteistä" rasva + sokerivaahdotusta. Tuo kerma ja suola -juttu oli aivan uusi. kiitos siitä!
Minulla ei ole muffarivuokaa, vaan käytän Brunon amerikan muffinssivuokia, jotka eivät leviä ja ovat vähän isompia. Ihan Prisman hyllyltä olen löytänyt.

Leena kirjoitti...

Jenni: omasta mielestäni hapantuotteiden kanssa tulee vielä parempaa kuin tuolla kerma+suola -yhdistelmällä. mutta tuokin on siis paaaljon parempi kuin pelkkä sokeri-rasvaseos, jolla ei ole omasta mielestäni mitään tekemistä muffinssien kanssa...

Related Posts with Thumbnails