29.10.2010

Syksynperän Pyhät Kurpitsat: Tietoisku

Huomenna juhlitaan virallisesti Halloweenia. Halloween on kelttiläistä alkuperää oleva talven alkamisen juhla, jolloin vainajien uskottiin olevan liikenteessä. Halloween siinä muodossa, jossa me olemme sen tottuneet näkemään, on yhdysvaltalaista alkuperää. Juhlan nimi on lyhenne englannin sanoista ”All Hallows' Eve” eli pyhäinpäivän aatto.

Upeita kaiverrettuja kurpitsoita The Pleated Poppy -blogista.

Pyhäinpäivää juhlitaan siis monissa maissa 31.10. Suomessa sitä vietetään nykyään välille 31.10.–6.11. osuvana lauantaina (tänä vuonna viikon kuluttua 6.11.). Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Suomalaisilla on tapana viedä pyhäinpäivänä hautausmaille lyhtyjä ja kynttilöitä kuolleiden sukulaisten ja ystävien muistoksi.

Pyhäinpäivästä on kansanomaisesti käytetty myös nimitystä Kekri. Todellisuudessa kekri ei kuitenkaan ole sama asia kuin Pyhäinpäivä, vaikka ajallisesti sijoittuukin hyvin lähelle tätä kristillistä juhlaa. Kekri on muinaissuomalainen sadonkorjuun juhla. Kekriä vietettiin mikkelinpäivän (29.9.) ja nykyisen pyhäinpäivän välisenä aikana, tarkka ajankohta määräytyi kulloisenkin vuoden syystoimien mukaan. Sana kekri tarkoitti kansankielessä viimeiseksi jäämistä tai jonkin päättymistä, ja kekri merkitsi myös vuoden vaihtumista maatalousyhteisössä.

Lähteet: yleissivistys ja wikipedia:)

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Eikös sitä sanota, että aikoinaan kristinuskon lobbaajat olivat sen verran kekseliästä sakkia, että ajoittivat tärkeät kristinuskoon kuuluvat juhlapyhät jo olemassa olevien pakanajuhlien tuntumaan. Näinhän ihmiset jo valmiiksi olivat tottuneet pistämään kemut pystyyn ja pöydän koreaksi. Juhlan aihe vaan vedettiin hieman kirkollisemmaksi.

Jeesus sitten syntyi kun syntyi. Tai oli syntymättä. Riippuu ihan mihin uskoo vai uskooko mihinkään. Muita jänniä kertomuksia tapahtui myös matkan varrella, ja niitä nykyään myös juhlimme.

Happy Halloween this weekend and hyvää pyhäinpäivää ensi viikolla!

Mari kirjoitti...

Ei tule meillä vietettyä Halloweeniä. Tyttö tosin kävi kaverilla Halloween-kemuissa :)

Mari kirjoitti...

Ensivierailulla!
Kylläpäs on UPEA tuo kurpitsa johon on kaiverretty kissahahmo! Vau! :)

SinikkaLeena kirjoitti...

marika: kiva kun tulit ja tervetuloa myös jatkossa! Huomasin, että olit liittynyt lukijaksi:)

Related Posts with Thumbnails