7.2.2010

Duunareita suoraan pyllystä

Edellisten ait(t)ojen lisäksi akuutteihin korjauskohteisiin Näyttämössämme kuuluivat piipun pellitys ja leivinuunin korjaus. Emme ole koskaan ennen asuneet omassa talossa, emmekä siis ole aiemmin myöskään hoitaneet yhteydenpitoa ammattimiehiin, jotka tällaisia töitä hoitavat. Kiinni saaminen, yhteydenpito ja asioista sopiminen osoittautui niin mahdottomaksi, että en olisi koskaan voinut etukäteen kuvitella!

Talossamme on alkuperäinen, nytkin käytössä oleva tiilipiippu. Piipun ja savikaton yhtymäkohdassa on reikä, josta voi vintillä katsella maisemia ja sinistä taivasta. Sateella taivas ei ole sininen ja tällöin vesi valuu suoraan reiästä katsojan silmään. On joskus aikoinaan, jäljistä päätellen, valunut vielä silmästä vintin lattialle ja siitä keittiön katon läpi. Tästä ongelmasta oli nyt tarkoituksemme päästä eroon peltisepän avulla, koska itse emme työhön halunneet ryhtyä. Etsin paikallislehdistä ja netistä kaikki lähialueiden peltityöntekijät ja aloin soittelemaan. Soitin kaiken kaikkiaan varmaan 30 eri numeroon. Osa vastasi, osa ei. Suurimmalla osalla oli niin paljon töitä, ettei ehtineet tekemään piipun pellitystä. Monelle asuimme liian syrjässä ja joillekin piippumme oli liian vanha ja haastava korjattavaksi. Kolme peltiseppää lupasi tulla käymään kuluvan viikon aikana, yhtään näistä ei ilmestynyt. Kolmannen kanssa olin jopa kahdesta kokemuksesta siten viisastunut, että olin sopinut tarkan ajan, jolloin tapaamme. Ei saapunut silti. Piippumme on yhä korjaamatta. Valumisvedet kerätään ämpäriin ja ämpäri tyhjennetään säännöllisesti. Toimiihan tuokin.

Muurareiden kanssa ei ollut sen parempi tuuri. Vanhaa leivinuuniamme ei olla käytetty vuosiin. Palotarkastaja ja nuohooja kehottivat olemaan sitä käyttämättä paloturvallisuussyistä, koska uunin sisäosan tiilet olivat rapautuneet. Halusimme selvittää, olisiko leivinuuni korjattavissa, jotta saisimme sen käyttöömme talveksi lämmitystä varten. Muurareiden numeroita löytyi huomattavasti heikommin kuin peltimiesten numeroita, mutta lopulta käytössäni oli muutaman ammattimiehen lista. Kaikille soittamilleni työ kyllä kelpasi, eikä Näyttämön sijainnissakaan ollut vikaa, kuten peltimiehillä. Mutta ei heistäkään kukaan siitä huolimatta tullut paikalle. Eräs jopa soitti etukäteen loukanneensa jalkansa ja sovimmme uuden ajan. Kun tätä ei tuolloin kuulunut, yritin soittaa puhelimitse, mutta ilmeisesti kännykkä oli katkennut...

Tästä kaikesta oppineena totean, että duunareilla on ilmeisesti liikaa työtä ja liian hyvä palkka. En tiedä tuttavapiirissäni ketään, jolla olisi varaa kieltäytyä työstä vastaavalla tavalla tai hoitaa asiakassuhteita, kuten nämä sankarit. Aika onnekkaita kavereita, minäkin haluan duunariksi!

Ei kommentteja:

Related Posts with Thumbnails